Interferente.ro Lifestyle Retete Conopida pentru iarna

Vineri, 29 August 2014 01:02

Conopida pentru iarna

Conopida pentru iarnaVa prezentam cateva retete de pus conopida pentru iarna: conopida marinata, conopida fiarta, conopida murata, conopida si morcovi murati.

Conopida marinata

Se alege conopida, se desface in buchetele si se pune intr-un vas cu apa si sare, unde se tine jumatate de ora. Se scoate, se spala bine si se lasa sa se zvante. Se opareste apoi conopida in apa clocotita, in care se tine 5 minute, dupa care se scurge de apa si se asaza in borcan. Se prepara otetul diluat cu apa, la un litru otet, un litru apa si 30 g sare la fiecare litru de lichid. Se asaza vasul cu otet pe foc si cand clocoteste se toarna in borcan peste conopida. Se acopera borcanul cu o farfurie, iar a doua zi se scurge tot otetul, se mai adauga un litru apa si se pune din nou la foc. Cand clocoteste, se toarna in borcan peste conopida, se leaga imediat cu hartie pergament sau cu doua randuri de celefon. Se pune la pastrat dupa ce s-a racit.

Conopida fiarta

Se alege conopida proaspata, alba, fara pete maronii sau atac de daunatori, cu capatana indesata. Se separa in buchetele, avand grija ca fiecare sa fie prins de o bucatica de cotor, pentru a nu se desface la fiert. Se lasa intr-un vas cu apa sarata circa 30 de minute, se scoate, se spala bine cu apa rece, sub un jet, si se opareste cu apa fiarta in care s-au pus 10 g sare de bucatarie si 1 g sare de lamaie sau o lingurita de otet la un litru de apa. Datorita sarii de lamaie, conopida isi pastreaza culoarea alba, frumoasa. Dupa ce a fost oparita, se spala cu apa rece, se lasa sa se scurga si se asaza in borcane, cautand sa ocupe cat mai putin spatiul. Borcanele se umplu cu apa sarata dupa gust, in care s-a adaugat 1 g sare de lamaie sau o lingura de otet. Se sterilizeaza 20 minute in prima zi si 10 minute a doua zi. Se serveste cu o garnitura la diferite mancaruri si fripturi sau se incalzeste in zeama pana la punctul de fierbere, se strecoara si se serveste cu unt topit si cu pesmet. Zeama in care a fost conservata se foloseste la prepararea supelor sau a ciorbelor.

Conopida murata

Se alege conopida proaspata, fara pete si deasa. Se curata conopida, se inlatura frunzulitele si cotoarele, apoi se desface în buchetele. Le asezati într-un vas cu apa si sare unde le tineti circa jumatate de ora, dupa care se spala bine si se lasa sa se scurga de apa. Se aseaza conopida într-un borcan bine spalat si uscat, peste cateva frunze de telina, boabe de mustar si marar uscat cu floare. Buchetelele de conopida sunt in asa fel aranjate incat sa fie umplut spatiul cat mai bine. Se acopera cu frunze de telina, frunze de visin, marar uscat cu floare si doua scandurele. Se prepara o saramura la 1 litrul de apa adaugati 45 g sare. Asezati-o pe foc. Cand clocoteste, o luati si o turnati peste conopida, umpland borcanul. Borcanul se inchide imediat, ermetic sau cu celofan si se lasa sa se racoreasca, dupa care se pune in camara.

Conopida si morcovi murati

Sfatul nostru e sa folositi trei parti conopida si o parte morcovi. Se curata conopida si morcovii. Conopida se desface in buchetele, iar morcovii se taie rondele, eventual crestati-i pe margini astfel incat sa se formeze coltisori. In borcan se adauga initial un pachet cu boabe de mustar, foi de vita, frunze de telina si marar uscat. Mai apoi, se adauga conopida in amestec cu rondelele de morcovi. La final, chiar deasupra, se pun frunze de telina si floare de marar. Se prepara o saramura. La un litru de apa de adauga 34-40 g sare, precum si cateva boabe de piper.  Se pune la foc. Cand e calda, se toarna in borcan. Tot ce ramane de facut e sa legati borcanul ori sa il inchideti cu filet. Lasati borcanele la racit, dupa care le asezati la pastrat in camara.


Newer news items:
Older news items: