Interferente.ro Turism Obiective turistice Cetatile dacice din Muntii Orastiei

Joi, 09 Ianuarie 2014 00:16

Cetatile dacice din Muntii Orastiei

cetatile dacice din muntii orastieiMuntii Orastiei (Sureanu), situati intre raurile Sebes si Strei, reprezinta una dintre zonele montane din Romania locuite din cele mai vechi timpuri. Valea Gradistei (Orastiei) si Platforma Luncanilor sunt zone geografice in care conditiile naturale favorabile au conferit autohtonilor posbilitatea sa creezi un sistem de fortificatii (cetati) si asezari civile, care au format, intre secolele I i. Hr. si II, centrul statului dac. Acest sistem fortificat a fost distrus de catre romani, dupa razboiul de cucerire a Daciei din anii 105-106. Prezenta cetatilor dacice din Muntii Orastiei, adaugata la valoarea peisagistica a zonei, ar justifica includerea acestui spatiu intr-un parc national al Sarmisegetuzei.

Sarmisegetuza Regia

Fosta capitala a Daciei a fost ridicata la jumatatea secolului I i.Hr., pe o inaltime din Platforma Luncanilor, la 1.000 m altitudine, intre Vaile Godeanu si Paraul Alb. Are forma unui paralelipiped neregulat (240 x 160 m), imprejmuit cu ziduri de tip «murus dacicus», ziduri duble de piatra, legate cu trunchiuri de lemn si umplute cu pamant si bolovani. Accesul in cetate se facea prin partea de vest, dupa ce se trecea printr-o grupare de locuinte cu aspect urban. La 100 m de cetate, pe doua terase, se gaseste zona sacra, cu sanctuare de tip rectangular, care aveau si functia de calendar. Aici se ajungea pe un drum pavat terminat intr-o piateta.

Zona sacra isi gaseste corespondenta in sanctuarele de la Stonehenge din Marea Britanie. Gruparile de locuinte civile, atelierele, depozitele, hambarele si instalatiile pentru apa se dezvoltau pe terasele invecinate cetatii. Intr-o locuinta a fost descoperit vasul ceramic cu inscriptia “Decebalus per Scorilor” (Decebal, fiul lui Scorilo), iar in alta, o trusa medicala. Dupa cucerirea cetatii, romanii au reamenajat-o marindu-i suprafata, fara a respecta, insa, vechea configuratie si tehnica de constructie a zidurilor dacice. Aici a fost cantonata Legiunea a IV-a, Flavia Felix. Cetatea poate fi vizitata urmand drumul dinspre Orastie, pe Valea Gradistei, iar apoi drumul forestier de pe Valea Paraului Alb.

Cetatea Blidaru

Cetatea Blidaru este asezata pe stanca Vaii Gradistei, la iesirea din satul Costesti, pe un deal, la 703 m altitudine. Cuprinde doua incinte, unite intre ele, si sase turnuri. Prima incinta dateaza de pe vremea lui Burebista si ocupa platoul superior al dealului. De forma trapezoidala, are in colturi patru turnuri exterioare. In interior se pastreaza urmele unui turn-locuinta. A doua incinta construita in timpul lui Decebal, are o forma pentagonala. Ea cuprindea sistemul platformelor de lupta cu cazemate. Cetatea era aprovizionata cu apa dintr-o cisterna patrulatera, situata in afara zidurilor de aparare, care era alimentata printr-o conducta din tuburi de teracota. Poate fi vizitata usor, urcand poteca din vecinatatea cabanei Costesti.

Cetatea Costesti (Cetatuia)

Cetatea Costesti (Cetatuia) este situata pe un deal conic, la 540 m altitudine, tot pe stanga Vaii Gradistei, in apropierea Cetatii Blidaru, in sudul satului Costesti. A fost inaltata in secolul I i.Hr., avand o pozitie strategica deosebita la intrarea in masivul muntos, cand se ingusteaza Valea Gradistei. In timp de pace era resedinta unui nobil dac. Este inconjurata de un val de pamant, lat de 6-8 m si inalt de 2 m, dublat in interior de un zid de tip «murus dacicus», flancat de trei bastioane si o palisada dubla. Pe platoul central exista doua turnuri-locuinta, la care se ajunge pe o scara monumentala, flancata de jgheaburi pentru scurgerea apei. Tot aici se mai gasesc un turn de observatie si urmele baracilor soldatilor. In afara cetatii existau turnuri de aparare si patru sanctuare patrulatere, destinate cultului. Accesul vizitatorilor este facilitat de poteca cabanei Costesti. Alaturi de cele trei cetati prezentate, care sunt mai usor accesibile vizitatorilor, avand si vestigii mai bogate, in Muntii Orastiei mai exista cetatile Piatra Rosie si Fetele Albe.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: