Interferente.ro Cultura Diversitate Cele mai fascinante 10 castele si palate

Duminică, 29 August 2010 15:24

Cele mai fascinante 10 castele si palate

 

1. Palatul Potala din Tibet, China

 Acest complex arhitectural este considerat un model de arhitectura tibetana. Palatul Potala este situat pe Dealul Rosu din Lhasa, Tibet, la 3.700 de metri deasupra nivelului marii. Potala acopera o suprafata de 360.000 de metri patrati, are o inaltime de 360 de metri de la est la vest si 270 metri de la sud la nord. Palatul are 13 etaje si o inaltime de 117 metri.

In anul 641, Songtsan Gambo, conducator al Regatului Tubo, a poruncit construirea Palatului Potala pentru Printesa Wencheng din Dinastia Tang, cea pe care urma sa o ia de sotie. Aceasta structura a fost arsa din temelii in timpul unui razboi si a fost reconstruita in secolul 17 de catre al 5-ea Dalai Lama. Reparatiile si extinderile repetate efectuate pana in 1645 au adus palatul la dimensiunile actuale. In ultimile trei secole, palatul a devenit gradual un loc unde Dalai Lama a trait si a muncit. Palatul Potala este in acelasi timp si locul unde ramasitele pamantesti ale tuturor celor ce-au fost Dalai Lama sunt pastrate cu sfintenie.

Structura din piatra si lemn numita Potala Palace este de fapt formata din Palatul Alb si Palatul Rosu. Palatul Alb, cu salile sale, temple si gradini, serveste drept resedinta propriu-zisa a lui Dalai Lama. Palatul Rosu include mai multe camere destinate venerarii lui Buddha si camere care contin temple unde sunt pastrate ramasitele mai multor Dalai Lama - de la al 5-lea pana la al 13-lea. Toate mormintele fostilor Dalai Lama sunt suflate cu aur. Cel mai impresionant monument apartine celui de-al 5-lea Dalai Lama. Are aproape 15 metri inaltime si este decorat cu perle si pietre de jad. Al 13-lea Dalai Lama a murit in 1933 si mormantul sau a fost construit in 1934 – aceasta este ultima constructie din Palatul Potala. Palatul detine un numar impresionant de sculpturi, picturi, manuscrise si relicve culturale foarte valoroase. Este si acesta un motiv pentru care, in anul 1994, palatul a fost adaugat pe lista patrimoniului cultural universal.

Conform obiceiului din partile locului, vizitarea palatului trebuie facuta in sensul acelor de ceasornic si turistii nu trebuie sa calce pe pragurile usilor. Fumatul este interzis iar fotografiatul nu este permis fara aprobare. Nu este tocmai usor pentru turisti sa ajunga pana sus, in varful palatului, asa este indicat sa isi pastreze fortele si sa aiba grija sa-si ia cu ei haine mai groase pentru ca in camerele palatului este mai mereu racoare. La Palatul Potala nu sunt primiti decat maxim 2300 de turisti si pelerini zilnic. Din acest motiv este indicat pentru cei care doresc sa viziteze acest obiectiv turistic sa isi cumpere bilete in avans. Atunci cand sunt achizitionate biletele este necesar un act de identitate sau un pasaport.

 

 

2. Mont Saint-Michel, Franta

Mont Saint-Michel este, de fapt, un castel medieval situat o mica insula stancoasa situata la aproximativ 1 km nord de coasta Frantei, in Normandia. Muntele este cunoscut datorita Manastirii Benectine si unei biserici impunatoare care ocupa mare parte din insula stancoasa ce rasare din apele Canalului Manecii. Mont Saint-Michel este legat de continent printr-un pod natural ingust care inainte de a fi modernizat era acoperit de apa in timpul fluxului, oferind muntelui o conotatie mistica.

Mont Saint-Michel a fost folosit in secolele 6 si 7 ca fortareata a culturii si puterii romano-britanice pana cand a fost cucerita de franci. Inainte de construirea primului stabiliment bisericesc, in secolul 8, insula a fost numita Mont Tombe.

Conform legendei, Arhanghelul Mihail i s-a aratat Sfantului Aubert, episcop de Avranches in anul 708 si i-a poruncit sa construiasca o biserica pe aceasta roca izolata de apa. Aubert a ignorat in mod repetat instructiunile ingerului pana cand Mihail a facut o gaura cu degetul in craniul episcopului. Biserica dedicata sfantului, a fost finalizata pe 16 Octombrie in anul 708.

Insula a capatat o importanta strategica deosebita in anul 933 cand normanzii au anexat peninsula Cotentin, plasand astfel insula pe noua granita cu Britania. Patronajul ducal si regal a finantat in secolele urmatoare lucrarile in stil normand care au infrumusetat manastirea. Un arhitect italian, William de Volpiano, a proiectat biserica in stil romanesc a manastirii in secolul 11. Tot atunci a fost construita si pasarela de pe varful muntelui. Multe cripte si capele subterane au fost construite pentru a suporta aceasta greutate suplimentara. Aceasta pasarela a constituit baza trecerii ce poate fi vazuta astazi.

In timpul Revolutiei Franceze manastirea a fost inchisa si transformata intr-o inchisoare, care la inceput a fost destinata clericilor care se opuneau Republicii. Ulterior au fost inchisi aici si prizonieri politici, dar in 1836 figuri marcante, printre care si Victor Hugo, au lansat o campanie de restaurare a ceea ce era vazut drept o comoara nationala de arhitectura. Inchisoarea a fost inchis in cele din urma, in anul 1863, iar insula a fost declarata un monument istoric in anul 1874. Mont Saint-Michel si golful sau au fost adaugate pe lista Patrimoniului Universal UNESCO in anul 1979.

 

 

3. Castelul Predjamski, Slovenia

Fiecare castel din lume este unic in felul lui. Nu exista doua castele la fel, dar castelul Predjamski, desi relativ mic si umil in comparatie cu altele, este probabil singurul din lume care e integrat intr-o pestera. Este vorba despre a doua pestera ca marime din Slovenia. Numele castelului, Predjamski Grad, inseamna “Castelul din fata pesterii”. Fiecare castel din lume este unic in felul lui. Nu exista doua castele la fel, dar castelul Predjamski, desi relativ mic si umil in comparatie cu altele, este probabil singurul din lume care e integrat intr-o pestera. Este vorba despre a doua pestera ca marime din Slovenia. Numele castelului, Predjamski Grad, inseamna “Castelul din fata pesterii”.

In 1567 arhiducele Karel a inchiriat castelul baronului Philipp von Cobenzl, care a cumparat in cele din urma castelul dupa 20 de ani. Tot el a construit si cladirea renascentista, lipita de o stanca de sub castel. Castelul a ramas in aceeasi forma pana in zilele noastre. Contele Michael Coronini von Cronberg a mostenit castelul in anul 1810 si a ramas in proprietatea familiei Windischgratz din 1846 si pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Dupa razboi a fost nationalizat iar acum este un muzeu ce arata vizitatorilor sai viata nobilimii din Evul Mediu.

 

Castelul a fost contruit treptat. Primele atestari documentare dateaza din secolul 13, desi prima parte (aripa stanga) a fost contruita in prima jumatate a secolului 12. Partea din mijloc a fost adaugata in timpul renasterii si cea dreapta a fost contruita in jurul anului 1570. Diverse lucrari ulterioare au adaugat sau au modificat diverse aspecte ale castelului, iar din 1990 se lucreaza la renovarea sa ce are ca scop aducerea castelului la forma pe care o avea in secolul 16.

 

 

4. Castelul Neuschwanstein, Classic Fairytale, Germania

Cel mai cunoscut din cele 3 construite de Luis al-2-lea de Bavaria, denumit uneori ca Regele Nebun, castelul Neuschwanstein este un palat regal in Alpii bavarezi, Germania. Inceput in 1869 si lasat neterminat din cauza mortii regelui survenita in 1886, castelul este expresia romantismului secolului al XIX-lea. Intr-o fantastica imitatie a unui castel medieval, Neuschwanstein este dotat cu turnuri si spirale si este spectaculos amplasat pe un inalt punct de pe raul Pullat.

Constructia castelului a fost efectuata in conformitate cu un plan foarte bine stabilit. A fost dotat cu toate tipurile de tehnica, comoditati, care au fost foarte moderne, daca nu chiar revolutionare la momentul respectiv. Toaletele dotate cu apa curenta la fiecare etaj, sistem de incalzire cu apa calda pentru intreaga cladire. Turistii americani sunt deja familiarizati cu Neuschwanstein deoarece Castelul Frumoasei Adormite din Disneyland a fost construit dupa acesta.

 

 

5. Castelul Matsumoto, Japonia

Cunoscut pe plan local si sub denumirea de Matsumotojo, constructia care reflecta atat de bine cultura locala, este in acelasi timp si unul dintre cele mai frumoase castele ala Japoniei. Matsumotojo ilustreaza cu succes ceea ce se numeste hirajiro, o constructie ridicata pe o campie, in loc de deal sau munte.

Castelul si doua turnuri au fost ridicate intre 1592 si 1614, beneficiind de un sistem complex de aparare, mai ales ca vremurile pasnice erau inca departe in acea perioada. In 1635, cand amenintarea militara nu mai exista, a mai fost adaugat un al treilea turn, mai mic, utilizat in scopuri astronomice pentru observatiile lunare. Castelul si-a pastrat interioarele din lemn si lucrarile exterioare din piatra in forma lor originala din secolul XVI. In prezent, acesta face parte din patrimoniul tarii, fiind inclus pe lista Comorilor Nationale ale Japoniei.

 

 

6. Castelul Huniazilor, Romania

Prima atestare a castelului dateaza in anul 1443 si apare intr-un document semnat chiar de Iancu de Hunedoara, care a fost pastrat pana in prezent. Primul mostenitor al castelului, Iancu de Hunedoara, incepe in jurul anului 1440 lucrarile de modernizare si de extindere ale fortaretei, daruindu-i pentru prima data infatisarea unui impresionante locuinte medievale. De-a lungul istoriei sale, castelul avea sa aiba mai multi proprietari, dintre care unii au incercat sa-si puna amprenta personala asupra stilului. Castelul si-a pastrat intotdeauna numele primilor proprietari, ramanand cunoscut peste veacuri drept Castelul Huniazilor sau al Corvinestilor.

Forma actuala a fost dobandita in timp, majoritatea proprietarilor intervenind, intr-un fel sau altul, asupra planului. Constructia a fost facuta in etape, fiecare dintre ele surprinzand stilurile arhitecturale ale perioadei respective. Elementele rafinate de arhitectura civila sunt foarte bine reprezentate in palatul propriu-zis, unde se remarca Sala Cavalerilor, care servea drept sala de mese in ocaziile festive sau Sala Dietei, locul in care se desfasurau festivitatile. In ceea ce priveste stilul, se resimt atat influentele de origine germanica, franceza, cat si cele de origine militara, cele mai reprezentative fiind galeria si turnul Nje Boisia ("nu te teme"), denumire cu tenta parodica impusa oarecum de mercenarii care pazeau castelul.

Castelul trece si printr-o a doua faza de constructie, care inceteaza o data cu moartea lui Iancu de Hunedoara. In perioada urmatoare nu aveau sa se mai opereze modificari semnificative, pana la principele Gabriel Bethlen, care incepe o noua serie de schimbari impuse de ratiuni militare si civile.

In aceasta perioada se adauga constructiei initiale un alt corp, denumit Palatul mare dinspre oras, format din doua niveluri. Arhitectura gotica din piatra este inlaturata din Sala Dietei, care a suferit in aceasta perioada o transformare radicala. Principele Gabriel Bethlen indeparteaza, in mare parte, elementele de arhitectura gotica, inlocuindu-le cu cele ale arhitecturii frantuzesti, aflata la mare cautare in acea perioada.
Din pure ratiuni militare, sunt construite acum inca doua anexe. Turnul alb indeplinea rolul de gardian al castelului, dar era in acelasi timp si un punct strategic de aparare. Terasa de artilerie era folosita pentru armele grele de foc. In secolul XIX, castelul trece printr-o a treia perioada de transformari, in principal, lucrari de restaurare si de imbunatatire.

 

 

7. Castelul Malbork, Polonia

Castelul Malbork a fost construit in Prusia de catre Ordinul Teutonilor. Numele initial dat de Ordin a fost Marienburg, mai exact, Castelul Mariei. Orasul care s-a dezvoltat in jurul constructiei a primit aceeasi denumire, insa din anul 1945, revenind in posesia Poloniei, a primit denumirea de Malbork.

Castelul este un exemplu clasic al unei fortarete medievale, fiind in acelasi timp cel mai amre castel gotic din caramida din lume. In anul 1997 a fost adaugat pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

 

 

8. Palacio da Pena, Portugalia

Una dintre cele mai vechi constructii inspirate de romantismul european, Palatul National Pena a fost ridicat pe varful unui deal aflat in apropierea orasului Sintra. In zilele senine poate fi vazut chiar si din Lisabona. Construit in secolul XV pentru a indeplini rolul unei resedinte, castelul a fost reconstruit mai tarziu si donat bisericii pentru a servi drept manastire.

Un cutremur puternic l-a devastat aproape total in 1755. Palatul avea sa isi redobandeasca grandoarea abia in 1838, dupa ce a intrat in posesia printului Fernando, sub a carui protectie au fost demarate lucrarile de renovare. Arhitectura este o imbinare ecletica intre un stil original si altele adiacente, cu influente ale romatismului, ale stilului bavarez, plus o gradina englezeasca.

 

 

9. Castelul Lowenburg, Germania

In apropierea orasului Kassel se inalta semet, unul dintre cele mai frumoase castele cu aspect medieval. Cu toate acestea, Lowenburg sau Castelul Leului a fost construit din ordinul lui Landgrave Wilhelm IX (1743-1821), un soi de Walt Disney al epocii lui, care a intentionat ca noua constructie sa arate inca de la inceput ca o ruina romantica.

Pentru a reusi sa imprime praful timpului pe o constructie inca inexistenta, constructorul a trebuit sa faca un drum pana in Anglia pentru a studia ruinele englezesti in stil romantic si pentru a stabili un model al viitorei gradini. In prezent, "ruinele" castelului Lowenburg sunt privite ca una dintre primele constructii semnificative in stilul neo-gothic din Germania. 

 

 

10. Castelul Praga, Cehia

Unul dintre cele mai mari castele din lume are 570 de metri lungime si 130 de metri latime, si, conform Cartii Recordurilor, cel mai mare castel dintre cele mai vechi care au ramas in picioare, Castelul Praga adaposteste intre zidurile sale o istorie lunga de multe veacuri. Bijuteriile coroanei cehe sunt depozitate chiar in aceasta locatie si tot aici s-au tinut majoritatea ceremoniilor oficiale din istoria locului. De la imparatii romani, la regii cehi, toti au ales aceasta locatie grandioasa pentru desfasurarea evenimentelor majore.

Povestea castelului, desigur nu in forma sa actuala, a debutat undeva in secolul IX, in jurul anului 870. De-a lungul existentei sale, numerosii proprietari, dar si vremurile cu modele lor, si-au pus amprenta asupra “chipului” constructiei. Tocmai aceasta existenta indelungata a facut posibila intalnirea intr-un singur loc a mai multor stiluri arhitecturale - mai exact, toate stilurile care au fost la moda in arhitectura in ultimul mileniu.

Castelul Praga nu reprezinta un complex in sine, ci include catedrala St. Vitus, Biserica Sf. Sf. Gheorghe, o manadtire si alte cateva alate mai mici, gradini si turnuri de paza. Majoritatea castelelor din zona sunt deschise vizitelor turistice, iar multe dintre ele s-au transformat in muzee, gazduind periodic expozitii unice.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.oddee.com/item_96663.aspx

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: