Interferente.ro Descopera Curiozitati Ce se intampla cand arde o lumanare

Sâmbătă, 05 Septembrie 2015 00:32

Ce se intampla cand arde o lumanare?

Ce se intampla cand arde o lumanareCine n-a vazut arzand o lumanare? Cati insa isi dau seama de ceea ce se intampla cu lumanarea cand arde? Cei mai multi oameni isi inchipuiesc ca o lumanare, arzand, se nimiceste si nu lasa nicio urma. Urmatoarele experiente ne vor lamuri asupra acestor lucruri.

Experienta 1

Sa aprindem un capatel de lumanare, atarnat de o sarma de fier si sa-l varam intr-un balon de sticla plina cu aer. Dupa catva timp de ardere, vedem ca flacara lumanarii incepe a se micsora si in cele din urma se stinge.

Daca varam un chibrit aprins in aerul din balon, chibritul se stinge. Daca turnam in balon putina apa de var limpede si clatinam balonul, vedem ca apa de se tulbura, se inalbeste si, daca lasam sa se linisteasca, se aseaza la fund un fel de pulbere alba, ce seamana cu creta pisata.

Experienta de mai sus se poate face si cu un carbune aprins si varat intr-un balon cu aer sau oxigen.

Prin arderea carbunelui, ca si prin arderea lumanarii, se produce un gaz numit acid carbonic.

Aceasta e o combinatie de carbune si oxigen. El e un gaz ce nu intretine arderea si are un gust acrisor. In limonazi si in apa gazoasa se gaseste mult acid carbonic, de aceea aceste lichide sunt acrisoare la gust. Acidul carbonic se uneste cu varul din apa de var si da piatra de var sau creta.

Cum in umanare se gaseste carbune, ne putem usor incredinta, daca varam si apoi scoatem repede din flacara lumanarii o hartie alba, aceasta innegreste.

Experienta 2

Daca deasupra unei flacari tinem cu gura in jos un pahar rece si uscat, vedem ca indata se abureste. Daca l-am putea tine rece mai mult timp, picaturi de apa ar curge din pahar. Acestea si alte multe experiente ne arata ca lumanarea si alte materii combustibile (lemn, spirt, petrol) cuprind carbune si hidrogen. Prin arderea acestor corpuri se naste acid, carboni si apa.

Experienta 3

Daca suflam printr-o teava implantata cu un capat in apa de var limpede, apa se tulbura si formeaza creta. Aceasta ne dovedeste ca in aerul ce-l rasufam, este acic carbonic. Cand suflam asupra unui geam rece, acesta se abureste. Faptul acesta ne arata ca in aerul respirat de noi sunt vapori de apa.

Invatatii au dovedit ca, intr-o privinta, viata oamenilor si a animalelor se poate asemana cu arderea unei lumanari. Oxigenul, ce-l tragem in piept, patrunde in corpul nostru si arde cu incetul unele parti din el, dupa cum arde si rugineste fierul.

In aerul atmosferic, pe langa oxigen si azot, se gasesc intotdeauna si mici cantitati de acid carbonic si vapori de apa.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: