Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Cautarea nisipurilor bune pentru fabricarea sticlei

Vineri, 28 Aprilie 2017 00:13

Cautarea nisipurilor bune pentru fabricarea sticlei

Industria sticlei are nevoie de foarte multa materie prima, sub forma de nisip pur, pentru fabricarea sticlei. El trebuie cautat la gurile raurilor si in rapele adanci. Nu intereseaza decat nisipurile de culoare deschisa, deoarece cele colorate in rosu sau galben-aprins contin fier si nu pot fi folosite in industria sticlei. De asemenea, nu sunt bune nici nisipurile amestecate cu calcar si argila.

Cantitatea de argila din nisipul pentru sticla nu trebuie sa depaseasca 3%. Ne putem da seama de procentul de argila pe care il contine nisipul respectiv, turnand nisipul amestecat cu apa intr-un pahar, agitandu-l si apoi lasandu-l sa se depuna. Cantitatea de argila depusa se poate aprecia dupa felul cum se turbura apa si dupa grosimea stratului superior (argila se depune mai tarziu decat nisipul).

Daca se examineaza cu lupa nisipul pus pe o lamela de sticla, se pot observa mici granule albe si netransparente de calcar. Ele fac efervescenta in contact cu acid clorhidric diluat.

Tot cu ajutorul acidului clorhidric se determina prezenta fierului in nisip, punand intr-un pahar 5-10 grame de nisip (5 grame reprezinta greutatea unei monede de bronz) peste care se toarna un sfert de pahar de acid clorhidric 10%. Sub actiunea acidului, fierul se dizolva, colorand solutia in galbrn. Se poate aprecia cantitatea de fier dupa culoarea solutiei.

Nisipurile care nu sunt bune pentru fabricarea sticlei se pot folosi in constructii.


Newer news items:
Older news items: