Interferente.ro Lifestyle Retete Cascavalul de casa

Sâmbătă, 25 Decembrie 2010 16:31

Cascavalul de casa

 

Cum se prepara cascavalul?

Daca se prepara acasa, in gospodariile individuale, cantitatile de cas care se prelucreaza sunt mici. Pentru a obtine o roata de cascaval, casul maturat se taie in felii de 1,2 - 1,5 kg. Feliile de cas se pun intr-un cazan peste care se toarna apa fierbinte (la o temperatura de 92-97° C). Se amesteca continuu, cu ajutorul unei lopatele de lemn, pana la topirea intregii mase. Pasta de cas, bine uniformizata, se prelucreaza cu mainile pentru eliminarea apei si se trece pe o masa: se prelucreaza, prin framantare si intindere, pana ce capata luciu si incepe sa se intareasca usor. La final se adauga sare. Masei de pasta i se da o forma rotunda, dupa care este introdusa in forme metalice unde se tine 8-10 ore. Urmeaza tinerea in saramura cu 24-25% sare timp de 24-30 ore. Dupa aceasta operatiune, bucatile de cascaval se scot si se asaza pentru zvantare, unde raman 2-3 zile, timp in care se intorc de pe o parte pe alta.

 

Valoare nutritiva pentru 100 gr produs

Grasime ……………… 38,0 gr

Proteine ……………… 3,2 gr

Calciu ……………….. 125 mg

Glucide ……………… 4,8 gr

Valoare energetica …... 275 Kcal

 

Retete de preparare - cascavalul de casa

In mod normal, procesul de fabricatie necesita culturi microbiologice, conditii, materii si materiale speciale, insa poate fi preparat si acasa.

 

 

Pot fi incercate urmatoarele retete:

 

1.

Ingrediente

1,6 kg branza de vaci

300 gr branza de oi sarata

1,5 l lapte proaspat

75 g margarina / Unirea (NU unt si NU margarina la cutie)

1 lingura bicarbonat stins cu otet

1 ou

Mod de preparare

Se fierbe laptele, iar atunci cand da in clocot se pune branza de vaci. Se amesteca continutul, dupa care se lasa 10 minute, se strecoara si se lasa casul sa se scurga. Dupa ce s-a scurs bine, se da prin masina de tocat impreuna cu branza de oi. Intr-o cratita se pune margarina la topit, dupa care se pune deoparte si se lasa sa se racoreasca.

Dupa ce s-a racit margarina se pun branza tocata si oul. Se dau la foc mic, se amesteca mereu, pana se intinde cascavalul - atunci cand il ridicam cu lingura. Bicarbonatul se pune la urma, inainte de a lua cratita de pe foc.

Sfaturi!

Continutul nu trebuie lasat mai mult la fiert, deoarece se subtiaza si nu se mai intinde.

Daca punem peste margarina topita firebinte toate celelalte ingrediente nu mai iese un cascaval gumos.

 

2.

Ingrediente

2 l lapte, 1 kg, 300 gr branza scoapta, 3/4 pachet de margarina Unirea, un ou si putina sare
Mod de preparare

Se pune la fiert laptele, iar dupa ce a dat in clocot se da focul la ochi mic si se adauga branza sfaramata bine. Se lasa pe foc pana se separa zerul, iar apoi se pune la scurs, pana se separa bine.

Dupa ce s-a stors bine, branza se da prin razatoare. Intr-un castron se topeste margarina, se adauga sare dupa gust, iar la final se adauga branza. Se amesteca continuu. Cand se omogenizeaza bine continutul se adauga si oul si, optional, putin bicarbonat (pentru a se face gaurele prin cascaval). Se amesteca continuu, timp de aproximativ 10-15 minute, pana continutul devine ca branza topita.

 

3.

Ingrediente

1 kg branza vaca, 2-3 linguri branza oaie (optional), l lapte, 1 pachet margarina de 250 gr, 2 oua, 1 lingurita sare, 1 varf cutit bicarbonat

Mod de preparare

Branza de vaci faramitata se amesteca in lapte clocotit. Se va alege branza de zar si imediat se pune la scurs (intr-un tifon dublu). Se lasa la scurs aproximativ 12 ore. Branza astfel obtinuta se da prin razatoarea mica. Impreuna cu branza de oaie, 2 oua batute, margarina taiata bucati, sare si bicarbonat de sodiu se pun la foc potrivit si se amesteca incontinuu, pana cand amestecul devine o pasta cleioasa. Pasta se rastoarna intr-un castron uns cu unt sau cu ulei, pentru a se desprinde mai usor. Se lasa la racit, apoi se rastorna din forma.

 

4.

Ingrediente

1 litru lapte, 1 ou, 1,5 kg branza de vaci, 100 gr margarina, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, 1/2 lingurita sare, putina branza de oi sarata

Mod de preparare

Se fierbe laptele, iar cand incepe sa fiarba se pune branza de vaci. Se amesteca incontinuu, pana se alege zerul, dupa care se pune in strecuratoare de tifon. Intre timp, se bate oul cu bicarbonatul si cu untul inmuiat, se adauga sarea si branza de oi si se pune la fiert impreuna cu branza scursa si stoarsa foarte bine. Se fierbe la foc mic amestecand tot timpul pana se ingroasa, apoi se rastoarna intr-o forma cu peretii drepti (unsa cu ulei) pentru a se putea desprinde usor dupa ce se raceste bine. Inainte de a rasturna se poate pune in compozitie si gogosar rosu taiat cubulete foarte mici.

 

Spor si pofta mare!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: