Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Carnea proaspata si calitatea carnii in consum

Joi, 06 Februarie 2014 18:34

Carnea proaspata si calitatea carnii in consum

Carnea proaspata si calitatea carnii in consumE o certitudine ca in zilele de azi consumul de carne este mare, fiind un aliment de baza. Nu uitati insa sa fiti atenti atunci cand cumparati din magazine si de la supermarket carne. Principalul aspect de care ar trebui sa tineti seama este … calitatea carnii, iar principala insusire o reprezinta … prospetimea. Se pot distinge trei categorii: carnea proaspata, carnea relativ proaspata si carnea alterata, iar in acest articol vom incerca sa facem o scurta referire la criteriile de apreciere organoleptica a calitatii carnii proaspete.

Asadar, atunci cand sunteti la cumparaturi si vreti sa cumparati carne, fiti atenti mai ales la: aspectul exterior, culoare, consistenta, miros, maduva oaselor si la aspectul bulionului dupa fierbere si sedimentare. Sa detaliem insa aceste aspecte.

Daca doriti calitate si carne proaspata, trebuie sa aveti in vedere:

Aspectul exterior – Daca carnea este proaspata, aceasta va avea la surpafata o pelicula uscata, nici intr-un caz lipicoasa sau acoperita cu pete de mucegai. De asemenea, grasimea trebuie sa aiba culoare, tendoanele sa fie lucioase, elastice si tari, iar suprafetele articulare trebuie sa fie netede si lucioase. Nu in ultimul rand, lichidul sinovial trebuie sa fie limpede, sa nu se simta miros de ranced.

Culoarea – Carnea proapata are la suprafata o culoare vie, cu nuante de la roz pana la rosu. In sectiune, aceasta este lucioasa, usor umeda, insa fara a fi lipicioasa, avand o culoare specifica si caracteristica speciei. De asemenea, sucul muscular este limpede si se obtine cu greutate.

Maduva oaselor – Atunci cand carnea e proaspata, maduva oaselor trebuie sa umple canalul medular in intregime, sa nu fie dezlipita deloc de marginea osului. De asemenea, trebuie sa fie elastica, de culoare si cu o consistenta normala, iar in sectiune trebuie sa fie lucioasa.

Bulionul dupa fierbere – Daca carnea este proaspata, bulionul dupa fierbere e limpede, transparent si placut aromat, iar la suprafata se separa un strat cimpact ori insule mari de grasime, cu miros placut si gust delicios.

Daca nu veti remarca aceste aspecte, cu siguranta carnea nu este proapata si, in functie de gravitatea situatiei, vorbim despre o carne relativ proapata si in cel mai rau caz de carne alterata. Asadar, mare atentie atunci cand cumparati carne, caci nu e de joaca. E in joc viata dvs. si a celor din jurul dvs., e vorba de starea personala de sanatate.

Daca doriti sa cumparati carne transata ori preambalata, luati in seama si alte criterii, precum: cantitatea de os, numarul de bucati din ambalaj, greutatea celei mai mici bucati, grosimea stratului de slanina la carnea de porc ori starea seului la carnea de bovine si ovine.

Nu in ultimul rand, cititi eticheta, ingredientele si caracteristicile produsului oferit spre comercializare.