Joi, 04 Iulie 2013 05:15 |
Cald si rece, legi si fenomene ale naturii
In viata de zi cu zi, temperatura este asociata cu senzatia de cald si rece. Dar, notiunile de cald si rece sunt bazate pe simtul nostru, sunt foarte neprecise. De exemplu, daca tinem mana stanga intr-un vas de apa calda si dreapta in apa rece, apoi le introducem pe ambele intr-un vas cu apa calduta, fiecare mana ne va “spune” altceva: cu mana stanga vom simti apa calduta ca fiind rece, iar dreapta ne va arata ca in vas e apa calda! Doar instrumentele numite termometre ne pot arata correct starea de incalzire a unui corp, adica faptul ca acesta are o temperatura scazuta sau ridicata.
De unde incep insa temperaturile inalte? Aceasta intrebare este destul de generala, deoarece trebuie sa vedem de unde se incepe masurarea temperaturii si, mai ales, daca exista cumva “cea mai coborata temperatura”, sub care nu se mai poate cobori in nici un fel.
Desigur, temperatura din industrie de 1000ºC ne pare derizorie fata de temperaturile de mii de grade care se realizeaza in camerele de combustie ale motoarelor racheta cu care sunt echipate navele spatiale sau cele ale cuptorului cu mare putere folosite in industria chimica sau in cea metalurgica. In ultimii ani, tehnica a ajuns sa lucreze cu temperaturi de o mie de ori mai ridicate, adica cele care se intalnesc in miezul celor mai fierbinti stele. De fapt, este vorba de a domestici reactiile termonucleare care stau la baza vietii unei stele. Aceste temperaturi ating milioane de grade.
Cea mai scazuta temperatura se obtine cand moleculele unui corp nu se mai deplaseaza unele fata de altele. In aceasta stare se spune ca temperatura sa este zero absolut. Aceasta este considerata limita inferioara a temperaturii din Univers, este “frigul” cel mai mare posibil. Masurata in grade Celsius, temperatura zero absolut are valoarea de minus 273,15ºC. Desi oamenii au realizat valori ale temperaturii foarte apropiate de zero absolut, pana in prezent, nimeni nu a reusit sa atinga aceasta limita, iar fizica ne spune ca, in nici un caz, nu se poate cobori sub aceasta valoare!
Temperaturile cucerite de om sau observate in Univers sunt din ce in ce mai ridicate. Plecand de la zero absolut ajungem la 0ºC – punctual de inghet al apei, apoi, la 100ºC – punctul de fierbere al apei, 1063ºC – punctul de topire al aurului, 4300ºC – punctul de topire al platinei si 6000ºC – temperatura de la suprafata Soarelui. Peste aceste valori au fost detectate temperaturi foarte inalte, greu de imaginat. Desigur ca temepraturile atat de ridicate nu mai pot fi masurate cu termometrele obisnuite, ci prin metode optice speciale, legate de progresele astronomiei.
Fiecare noua valoare ce este detectata ne duce cu un pas inainte pe calea cuceririi temperaturilor foarte inalte, mai aproape de implinirea dorintei de a realize in laboratoare temperaturile din miezul stelelor, obtinand astfel un “Soare domestic”, o sursa nepoluata si inepuizabila de energie pentru viitor.
Newer news items:
Older news items:
|
Astăzi s-a născut Mesia Astăzi s-a născut Mesia Fiul lui Maria. Când se naşte, o noapte grea Sfântă-i Maria Maica Sfântă se ruga Sfântă-i Maria Maica Sfântă se ruga Sfântă-i Maria Ca uşor să nască ea Sfântă-i Maria
Read moreConstantin Brâncuşi - citate Am şlefuit materia pentru a afla linia continuă. Şi când am constatat că n-o pot afla, m-am oprit; parcă cineva nevăzut mi-a dat peste mâini. Apropos de cum...
Read moreHoroscop Varsator iunie 2017 Afla horoscop Varsator iunie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2017 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreBranza de burduf - caracteristici si mod de preparare Branza de burduf reprezinta sortimentul cel mai vechi de branza cunoscut la noi, a carei preparare este legata de valorificarea laptelui de...
Read moreBalea Lac Statiunea Balea Lac este una dintre cele mai spectaculoase din Romania, fiind situata in inima masivului Fagaras, cel mai grandios complex montan al Carpatilor care strabat Romania. Zona Balea...
Read moreCeai sudorific Ceaiul sudorfic are actiune entifebrila, antiinflamatoare si suforifica. In principal, consumul acestui ceai ajuta la eliminarea toxinelor prin piele, iar prin efectul sau antimicrobian ajuta la neutralizarea...
Read moreHoroscop Leu octombrie 2015 Afla horoscop Leu octombrie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna octombrie 2015 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreImaginatia ca medicament Este cunoscut in lumea medicala de astazi efectul de « placebo » care pune sub semnul intrebarii eficacitatea reala a unui medicament. Un bolnav caruia i se ofera o pilula...
Read moreNicolae Iorga Cel mai mare istoric al nostru s-a nascut in 1871, la Botosani, oras aflat in partea de sus a Moldovei, mai departe de Ipotestii lui Mihai Eminescu.
Read moreFantana Va oferim spre lectura poezia “Fantana” scrisa de G. Talaz. … Si curge izvorul lmpede spuma-mpletita cu Soare, Vana pamantului plina tasneste-ntr-un jgheab luminos;...
Read moreScrisoare Mos Nicolae Mos Nicolae se apropie si cu totii asteptam cate o mica atentie din partea lui. De Sfantul Nicolae sper sa ninga cu cadouri si ganduri bune! Daca ar...
Read moreIn tara de peste veac de Nichifor Crainic Va prezentam poezia In tara de peste veac, autor Nichifor Crainic. In tara lui Lerui-Ler,Nu e zbor, nici drum de fier,Numai lamura de gand,Numai...
Read moreSaptamana Patimilor - Miercuri In ziua de Miercuri din Saptamana Patimilor se face pomenirea femeii pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima...
Read moreColind de Florii - Azi cu toţi să prăznuim Colind de Florii - Azi cu toţi să prăznuim Azi cu toţi să prăznuim Pre Dumnezeu să-L mărim. Hristos vine-ncetinel Spre patimă ca...
Read moreFelicitari vintage de Paste cu iepurasi Iata colectia noastra de felicitari vintage de Paste cu iepurasi. Cu ocazia acestei sarbatori luminate transmite prietenilor, rudelor si celor dragi urarile tale de bine,...
Read morePastrama de miel Orice preparat din miel este binevenit in perioada sarbatorilor de Paste. Va prezentam, in acest articol, reteta pentru pastrama de miel (ingredientele si modul de preparare).
Read more