Interferente.ro Descopera Diverse Cafeneaua Van Gogh

Luni, 08 Decembrie 2014 01:08

Cafeneaua Van Gogh

Cafeneaua Van GoghO scara de lemn in spirala duce la etajul 2, intr-o mansarda minuscula, in care si-a petrecut ultimele doua luni din viata Vincent Van Gogh.

In aceasta camaruta, cu o suprafata de 5-6 m², cu o fereastra mica implantata in acoperisul aplecat, totul a ramas asa cum a fost in timpul vietii sale. Privind peretii de un albastru murdar, patul de fier neacoperit, lampa de gaz cu spatarul inalt si partea de jos impletita, sevaletul, car eocupa jumatate din mansarda, te patrunzi de o stare de spirit apasatoare: tristetea si singuratatea de care era cuprins pictorul. Aici, in iulie 1890, el si-a pus capat zilelor.

Astazi aceasta casa se numeste „Cafeneaua Van Gogh”. Ea se afla in piata centrala, vis-a-vis de primaria oraselului Anvers, situat la 35 km nord-vest de Paris. Alaturi de cafeneaua Van-Gogh este un mic parc care adaposteste monumentul pictorului, executat in maniera expresionista de sculptorul Osip Tzatchin nascut la Smolensk, plecat din Rusia in 1906 si stabilit in Franta.

Trecand pe langa manastirea veche, imortalizata pe una din celebrele panze ale lui Van Gogh, ne-am urcat spre cimitir care, la orizont, se uneste cu campul proaspat arat. In stanga, la intrare, chiar langa peretele cimitirului sunt doua morminte – cel al lui Van Gogh si cel al fratelui sau, Theo -  decedat dupa jumatate de an de la moartea pictorului.

Van Gogh a venit la Anvers in vara anului 1890, la indemnul prietenilor sai, dupa o lunga sedere in sanatoriul Sint-Remy din Provence. Cele doua luni petrecute aici au fost neobisnuit de rodnice sub raportul creatiei. El a pictat peste 75 de panze: case taranesti, apa care curge de-a lungul oraselului, campuri infinite, portrete, precum si unicul acvaforte „Omul cu pipa” in care este reprezentat medicul sau curant.

Cafeneaua Van Gogh a apartinut in anii ’50 familiei Roger Talianne, care a facut foarte mult pentru a o transforma intr-un centru artistic al orasului si a mentine neschimbata camera pictorului. In incaperile cafenelei au expus numerosi pictori, care ulterior au cunoscut popularitatea. Tot aici s-a turnat filmul „Viata lui Van Gogh”, rolul acestuia fiind interpretat de cunoscutul actor american Kirk Douglas. Dar dupa moartea capului familiei, sotiei si fiicei sale, Regine, de asemenea pictorita, urmasilor le-a fost greu sa mai intretia cafeneaua, sa organizeze si sa primeasca vizitatori.

Indiferent de situatie si cine achizitioneaza aceasta casa, important ar fi ca ea trebuie sa pastreze totul asa cum a fost. Scara si camera lui Van Gogh figureaza in registrele monumentelor istorice.

Important e sa fie pastrate lucrurile si restaurate, astfel incat sa se creeze o expozitie permanenta dedicata vietii lui Van Gogh la Anvers. Cert e faptul ca si azi, in lunile fierbinti de vara, vantul unduieste campurile de grau auriu de la marginea orasului pe care „le-a zugravit” la propriu Van Gogh.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: