Interferente.ro Descopera Natura Busuiocul planta

Duminică, 03 Octombrie 2010 18:07

Busuiocul planta

 

Busuiocul este format din tulpina si ramuri tinere acoperite cu frunze de culoare verde, terminate cu sau fara inflorescente. Florile busuiocului au corola alba sau alburie-roz cu tubul scurt.

De la busuioc se foloseste planta intreaga, fara radacina, inclusiv semintele. Recoltarea se face cand busuiocul este inflorit, adica exact in aceasta perioada, cu ajutorul unui cutit. Frunzele, tulpina si semintele se lasa la uscat intr-un loc racoros, umbrit, pe o carpa curata sau foaie alba de hartie (nu pe hartie de ziar, pentru ca cerneala tipografica contine plumb).

 

Descriere

Busuiocul este o planta ierboasa originara din Asia tropicala. Atinge intre 20-60 cm inaltime, avand frunzele de culoare verde deschis, matasoase, cu lungimi cuprinse intre 1,5-5 cm si late de circa 1-3 cm. Florile sunt putin mai mari, de culoare alba, aranjate intr-o terminatie numita racem. In mod neobisnuit pentru familia Lamiaceae, cele patru stamine si pistilul nu merg de sub marginea superioara a corolei, ci se sprijina pe cea inferioara. Dupa polenizarea entomofilica (adica polenizare cu ajutorul insectelor), corola cade si ulterior se dezvolta patru achene in interiorul calixului bilabial. Planta are un gust asemanator cu al anasonului (numit si anis), avand un miros puternic dulceag-intepator.

Busuiocul este foarte sensibil la frig, el crescand bine in conditii de caldura si umezeala. In timp ce varietatile comune de busuioc sunt considerate ca fiind plante anuale, altele sunt perene, cum ar fi busuiocul albastru african si busuiocul sacru thailandez.

 

Specii si soiuri de busuioc

Originar din Asia, busuiocul este cultivat azi in aproape toate colturile lumii.

 

Exista mai multe specii de busuioc, cele mai cunoscute fiind: "busuiocul dulce", cultivat in sud-estul Europei, in Egipt, Indonezia, Maroc si SUA, busuiocul "gratissimum" cultivat in estul Indiei si in vestul Africii, "tulsi" cultivat in Malaesia si "americanum" care, in ciuda numelui, este cultivat in Asia si Africa.

 

Aceasta "iarba regala" are numeroase soiuri. In afara de cel mai cunoscut busuioc, cel genovez, mai exista circa 150 de varietati. Iata cateva dintre acestea:

Busuiocul anason are o aroma fina, potrivita pentru dulciuri, dar si pentru ceaiuri. In Vietnam, Thailanda si Persia exista numeroase preparate traditionale aromate cu acest busuioc.

Soiul dark opal are frunze purpurii si flori roz. Are un gust mai aspru, mai amarui decat busuiocul tipic genovez si este foarte bun in ceaiul rece.

Busuiocul lamaie are o aroma proaspata si picanta, potrivita pentru preparatele din peste, dar si pentru deserturi si salate in stil italian.

Soiul african blue se distinge prin frunzele sale cu nervuri rosii. Are un gust usor camforat, potrivit pentru preparatele asiatice sau supe de pasare.

Busuiocul thailandez este aproape nelipsit din bucataria Asiei de Sud. Gustul sau se afla undeva intre anason si lemn dulce.

 

Cultivare, recoltare, depozitare

La noi in tara busuiocul este exclusiv planta de cultura.

Semintele se pun in pamant la Dragobete (24 februarie), apoi se tin in casa, in ghivece puse la fereastra, pana la Sfantul Gheorghe (23 aprilie), cand se planteaza in gradina. Recoltarea sa incepe la sfarsitul lui iunie si continua pana toamna tarziu, cand cade prima bruma. Se taie doar varfurile inflorite de busuioc (fara partea lemnoasa), de mai multe ori pe timpul verii, dupa fiecare taiere, planta dand si mai multi lujeri, care la randul lor vor inflori. Dupa culegere, varfurile de busuioc se usuca intr-un strat cu o grosime de maximum un deget (aproximativ 2 cm), pana cand tulpinile si frunzele devin usor casante. Depozitarea se face in pungi de hartie sau in saculeti de panza, in locuri intunecoase, uscate si racoroase.

Daca doriti ca busuiocul sa-si pastreze aroma, culegeti-l inainte de a inflori.

 

Cum cresti busuiocul?

Aceasta planta se adapteaza foarte usor la conditiile de crescut in casa, asa ca in acest fel poti avea busuioc proaspat tot timpul anului. Trebuie sa stii insa ca busuiocul este foarte sensibil la frig si umezeala, de aceea este bine sa il cresti intr-un loc cald si uscat.
Pune ghiveciul langa geam, dar si langa o sursa de caldura. Multi dintre cei care cresc acasa plante aromatice pun ghiveciul cu plantele de busuioc pe pervazul de la fereastra, langa o sursa de caldura, dar care sa nu dea o temperatura foarte mare.
Poti pune insa busuiocul sa creasca si in debara. In cazul in care nu aveti un loc potrivit in casa unde sa cresteti aceasta planta, o puteti face la subsol sau in debara, cu o sursa de lumina fluorescenta. In plus, pentru a ajuta planta sa creasca, frunzele trebuie culese in mod periodic.

 

Afla ce boli poti preveni cu ajutorul busuiocului.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: