Sâmbătă, 04 Ianuarie 2014 13:11 |
Busuiocul in mancareBusuiocul este o planta medicinala si aromatica pe care o putem incadra fara nicio teama in cadrul legumelor-medicament. Indiferent de modul in care este folosit, busuiocul prezinta o serie de efecte farmacologice care au efect pentru aparatul digestiv (aromatizant, antispastic, carminativ, antiemetic, etc.). Acesta este motivul pentru care se foloseste in cazul unor afectiuni sau simptome precum colicile intestinale, balonarile, senzatiile de voma, ulcerul gastric, lipsa poftei de mancare, diarea, colitele de fermentatie, etc. Din aceste motive busuiocul este utilizat in mancare.De obicei, pentru uz medicinal se foloseste toata partea aeriana, recoltata in faza de inflorire deplina (inceputul fructificarii), iar in gastronomie se folosesc mai ales frunzele, recoltate pe tot parcursul vegetatiei. In acest caz din urma, busuiocul poate fi folosit atat in stare proaspata, cat fi ca pulbere.Sa avem busuioc proaspat este un lucru relativ usor de realizat, daca tinem cont de faptul ca planta poate trece peste iarna daca este pusa in ghiveci si tinuta la o temperatura ceva mai ridicata. De asemenea, pulberea se obtine relativ usor, fiind obtinuta prin rasnirea plantelor uscate la umbra in strat subtire (pentu a-si pastra nealterat mirosul si culoarea);Cu privire la utilizarea busuiocului in bucatarie, pesemne e binecunoscuta butada «O idee de busuioc este fantastic. Prea mult busuioc este o mica tragedie.»Oricum, pentru aromatizarea fripturilor, busuiocul se foloseste astfel:- peste carnea de porc sau de vita pusa pe foc, dupa care s-a adaugat in cratita apa si putina grasime, se presara 1 ½ lingurita de busuioc proaspat, tocat sau frecat cu sare.- pentru carnea de oaie si de vanat (care are un miros mai pregnant si mai putin agreabil), se mai adauga ½ lingurita de busuioc, precum si alte mirodenii, de exemplu maghiran.- pentru carnea de pasare la inceput se pune doar un varf de cutit de busuioc, apoi se pun si alte condimente, dar numai pana cand focul patrunde carnea bine, care la sfarsit se impaneaza cu cativa catei de usturoi.- pentru gratar, indiferent de felul carnii, carnea se pudreaza inca de la inceput cu busuioc, pe partea pe care se frige intai, pentru ca la intoarcerea acesteia sa se adauge maghiran sau o alta planta aromata (cimbru, lamaita, etc.).Busuiocul serveste, de asemenea, la aromatizarea anumitor sortimente de otet si de mustar, a conservelor de castraveti si de varza, precum si ca ingredient pentru piureuri de verdeturi, sosuri, supe sau preparate de patiserie.Te-ar putea interesa:Busoiucul - beneficii pentru sanatateBusuiocul alimentarBusuiocul folosit in tratamente interne si externe
Newer news items:
Older news items:
|
Inghetata de fructe citrice Iata cateva retete de inghetata de fructe citice: inghetata de grapefruit, inghetata de lamaie, inghetata de portocale. Inghetata din fructe citrice este racoritoare si nu are multe...
Read moreZiua Internationala a Copiilor Disparuti - 25 mai Istoric La 25 mai 1979, Etan Patz, in varsta de sase ani, a disparut de la domiciliul sau din New York si nu a...
Read moreReteta dulceata de afine Afinele, datorita substantelor active pe care le contin (vitamina C, flavonoizi, minerale, acizi organici) sunt un excelent antibiotic. De asemenea, afinele protejeaza flora intestinala, imbunatatesc circulatia sanguina,...
Read moreMesaje, urari, sms si felicitari de Craciun 2013 In prag de sarbatoare, de Craciun, transmite urarile si gandurile tale bune rudelor, prietenilor, colegilor sau cunostintelor. Iata cateva idei de mesaje, urari,...
Read moreGandacii de bucatarie si moliile Gandacii de bucatarie si moliile sunt doua insecte din cele mai suparatoare, care traiesc in locuintele noastre.
Read moreSpiridusii si renii lui Mos Craciun Cel mai iubit si cel mai asteptat personaj in perioada sarbatorilor de iarna, Mos Craciun, are marea datorie de a indeplini dorintele tuturor copiilor cuminti....
Read moreMancaruri cu peste de post Crap cu menta Ingrediente: 1,5 kg crap, 2 morcovi, 2 cepe, 2 linguri cu boabe de piper, 2 linguri de otet Pentru sos: 100 g frunze de...
Read moreHoroscop Varsator septembrie 2016 Afla horoscop Varsator septembrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2016 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read morePsihotest - Poti cuceri un barbat prin arta conversatiei? Una dintre cele mai de pret arme pe care femeia le poate folosi pentru a cuceri un barbat este vocea. Numai ca...
Read moreHoroscop Scorpion august 2016 Afla horoscop Scorpion august 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna august 2016 pentru zodia Scorpion: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreHrisca - tratament si remedii naturiste Povestea ei incepe in urma cu 2500 de ani, intr-unul din cele mai frumoase locuri din lume: Muntii Himalaya. Poate pentru ca a luptat cu...
Read moreHoroscop Gemeni 2012 Afla ce iti prezic astrele pentru semnul tau zodiacal, afla azi horoscop 2012 gemeni. Horoscop Gemeni - Caracteristici generale 2012 Nativii Gemeni ar trebui sa astepte cu nerabdare anul...
Read moreTrufele sunt ciuperci - diamante negre ale gastronomiei Trufele sunt ciuperci, adevarate diamante negre. Dar, cei vechi le socoteau un conglomerat de saruri minerale, concentrate prin actiunea fulgerului, cu...
Read moreTargul de fete de pe Muntele Gaina Despre originea Targului de fete de pe Muntele Gaina exista diferite pareri. Teofil Francu presupune ca initial avea loc atunci cand pastorii de pe...
Read moreClasificare droguri În literatura de specialitate şi în practică există numeroase clasificări ale drogurilor, având la bază diferite criterii, cele mai cunoscute fiind: după efectul produs asupra sistemului nervos central -...
Read moreCrizanteme - planse de colorat O minune pastelata aparuta pentru a da culoare toamnei, crizantema este o floare cu o frumusete, gingasie si sensibilitate aparte. Crizantemele fac parte din cvartetul “celor...
Read more