Sâmbătă, 04 Ianuarie 2014 13:11

Busuiocul in mancare

 

Busuiocul in mancareBusuiocul este o planta medicinala si aromatica pe care o putem incadra fara nicio teama in cadrul legumelor-medicament. Indiferent de modul in care este folosit, busuiocul prezinta o serie de efecte farmacologice care au efect pentru aparatul digestiv (aromatizant, antispastic, carminativ, antiemetic, etc.). Acesta este motivul pentru care se foloseste in cazul unor afectiuni sau simptome precum colicile intestinale, balonarile, senzatiile de voma, ulcerul gastric, lipsa poftei de mancare, diarea, colitele de fermentatie, etc. Din aceste motive busuiocul este utilizat in mancare.

 

De obicei, pentru uz medicinal se foloseste toata partea aeriana, recoltata in faza de inflorire deplina (inceputul fructificarii), iar in gastronomie se folosesc mai ales frunzele, recoltate pe tot parcursul vegetatiei. In acest caz din urma, busuiocul poate fi folosit atat in stare proaspata, cat fi ca pulbere.

Sa avem busuioc proaspat este un lucru relativ usor de realizat, daca tinem cont de faptul ca planta poate trece peste iarna daca este pusa in ghiveci si tinuta la o temperatura ceva mai ridicata. De asemenea, pulberea se obtine relativ usor, fiind obtinuta prin rasnirea plantelor uscate la umbra in strat subtire (pentu a-si pastra nealterat mirosul si culoarea);

 

Cu privire la utilizarea busuiocului in bucatarie, pesemne e binecunoscuta butada «O idee de busuioc este fantastic. Prea mult busuioc este o mica tragedie.»

Oricum, pentru aromatizarea fripturilor, busuiocul se foloseste astfel:

-         peste carnea de porc sau de vita pusa pe foc, dupa care s-a adaugat in cratita apa si putina grasime, se presara 1 ½ lingurita de busuioc proaspat, tocat sau frecat cu sare.

-         pentru carnea de oaie si de vanat (care are un miros mai pregnant si mai putin agreabil), se mai adauga ½ lingurita de busuioc, precum si alte mirodenii, de exemplu maghiran.

-         pentru carnea de pasare la inceput se pune doar un varf de cutit de busuioc, apoi se pun si alte condimente, dar numai pana cand focul patrunde carnea bine, care la sfarsit se impaneaza cu cativa catei de usturoi.

-         pentru gratar, indiferent de felul carnii, carnea se pudreaza inca de la inceput cu busuioc, pe partea pe care se frige intai, pentru ca la intoarcerea acesteia sa se adauge maghiran sau o alta planta aromata (cimbru, lamaita, etc.).

Busuiocul serveste, de asemenea, la aromatizarea anumitor sortimente de otet si de mustar, a conservelor de castraveti si de varza, precum si ca ingredient pentru piureuri de verdeturi, sosuri, supe sau preparate de patiserie.

 

Te-ar putea interesa:

Busoiucul - beneficii pentru sanatate

Busuiocul alimentar

Busuiocul folosit in tratamente interne si externe


Related news items:
Newer news items:
Older news items: