Duminică, 03 Octombrie 2010 19:32 |
Busuiocul alimentar
Busuiocul, una dintre plantele considerate sfinte si semn al regalitatii, face parte din categoria ierburilor aromatice care sunt folosite foarte mult si in bucatarie. La fel ca patrunjelul, busuiocul are multiple intrebuintari in pregatirea mancarurilor, fiind recomandat si datorita proprietatilor sale medicale.
Busuiocul este cultivat ca o iarba aromatica, condiment sau mirodenie. Aceasta planta este o sursa de ulei esential care poate fi folosit in mancaruri, in timp ce frunzele sunt utilizate in salate, fripturi, legume, carne, oteturi aromatice, paste si peste. Daca adaugi busuioc in urmatorul tau sos pentru salata, in amestecul de ulei si otet pe care il vei adauga peste salatele pe care le pregatesti acasa, vei descoperi ca acest amestec va avea un plus de savoare. Busuiocul dulce sau european este cel mai usor de folosit in mancaruri cu rosii, insa poti sa il adaugi si in mancarurile cu boabe, fasole verde sau uscate, branzeturi, pui, oua, peste, marinate, ciuperci, paste, sosuri pentru paste, dovlecei sau salate. De asemenea, da o savoare speciala otetului si untului cu ierburi.
Cum alegi si pastrezi busuiocul? Alegerea busuiocului pentru gatit este foarte importanta pentru rezultatul ulterior, pe care il vei obtine in farfurie. De asemenea, si pastrarea plantei in casa este de asemenea importanta pentru a obtine mancaruri gustoase. Se aleg plantele care au un aspect viu, cu frunzele nepatate si de o culoare verde aprins. Se curata frunzele care au pete ingalbenite sau innegrite pentru a pastra aroma si savoarea plantei pe care o vei folosi. Daca vrei sa pastrezi busuiocul, il poti tine cateva zile in frigider, inghetat in congelator sau il poti usca. Planta proaspata poate fi pastrata intr-un prosop de hartie, in lada pentru legume si fructe, dar poate fi si congelata, dupa ce a fost spalata bine si uscata, apoi adaugata in vase vidate. De asemenea, poti congela busuiocul in forme de gheata care pot fi topite inainte de a fi adaugate in supe sau mancaruri care au zeama. Poti usca busuiocul intr-un spatiu in care sa fie expus la aer si vant, insa fara a fi expus la soare. Busuiocul uscat se pastreaza in vase de sticla inchise, intr-un loc uscat, intunecat si racoros, astfel incat sa ramana in stare buna pentru cat mai mult timp. De asemenea, poti usca busuiocul in cuptorul cu microunde, insa va trebui sa fii mai atent, sa nu se arda.
Cum folosim busuiocul in bucatarie? In bucataria mediteraneana, busuiocul este un condiment foarte apreciat. Proaspat sau uscat, se pune in sosurile de tomate si in sosurile albe, cu care se consuma pastele, pizza si unele salate. De asemenea, busuiocul este foarte apreciat, mai ales in bucataria asiatica, ca aromatizant in salatele de fructe, in compoturi si chiar in dulceturi. In Nordul Africii si in Orientul Mijlociu se prepara o bautura energizanta, punand intr-o sticla un litru de apa, patru linguri de miere si 1-2 ramurele uscate de busuioc. Se lasa totul sa macereze vreme de 12 ore, dupa care preparatul obtinut se filtreaza si se bea in mai multe reprize. Italienii il folosesc ca ingredient principal in sosul din ierburi aromatice, insa si in alte mancaruri. Busuiocul proaspat este folosit uneori in combinatie cu fructe proaspete in salate, in sosuri sau gemuri de fructe, precum capsuni, afine sau prune. Italienii folosesc busuiocul in diverse sosuri de tomate, dar si pentru aromatizarea pizzei, a uleiului de masline sau a otetului balsamic. Una dintre cele mai utilizate retete pe baza de busuioc este sosul pesto sau sosul verde. Asa ca, folositi busuiocul pentru a prepara un delicios sos pesto pentru paste. Ai nevoie e o cana de frunze de busuioc, putin parmeggiano sau peccorino (ambele sunt doua tipuri de branza foarte dura) pe care il dai prin razatoare, samburi de pin, care pot fi insa inlocuiti de caju si bineinteles, un alt ingrediente nelipsit din bucataria italiana, uleiul de masline. O data ce busuiocul, cascavalul si samburii de pin sunt fin maruntiti cu blenderul sau robotul de bucatarie, este timpul sa adaugi uleiul de masline, in fir subtire, treptat, pana cand obtii consistenta dorita. Pesto este gata iar tu ai folosit busuiocul intr-o maniera mai mult decat inteligenta. In afara de preparatele cu specific italian, frunzele de busuioc pot fi folosite pentru a asezona si aromatiza salate de tot felul dar si branza proaspata sau rosiile. Cu cat busuiocul este mai proaspat, cu atat vei folosi o cantitate mai mica. O alta combinatie foarte reusita este ce de busuioc si vinete. Poti adauga cateva frunze de busuioc in salata de vinete sau poti pur si simplu sa le toci foarte marunt si sa le presari peste vinetele coapte. In Asia, planta este folosita pentru a face supa mai densa, insa si in mancarurile cu pui, adaugat peste pui copt sau prajit, iar taiwanezii il folosesc chiar si pentru a da o savoare interesanta ciocolatei, inghetatei sau anumitor prajituri. De asemenea, asiaticii folosesc semintele de busuioc pentru a prepara diverse bauturi sau deserturi, deoarece semintele devin gelatinoase atunci cand sunt scufundate in apa. Busuiocul-lamaie, care este intalnit mai ales in Asia, are o aroma de lamaie si este folosit mai ales in Indonezia, pentru a fi servit alaturi de peste sau rata, impreuna cu morcov, pastai de fasole verde si castravete.
Alte sfaturi pentru a folosi busuiocul in bucatarie · Busuiocul se combina foarte bine cu usturoi, patrunjel, rozmarin, oregano si cimbru. · Combina busuioc proaspat cu usturoi si ulei de masline pentru a face diverse tipuri de sosuri si paste care pot insoti mancaruri pe baza de peste, somon sau paste. · Daca vrei sa simti aroma mancarurilor italienesti, pune frunze de busuioc peste feliile de rosii, branza pe care le poti amesteca intr-o salata delicioasa. · Daca vrei o mancare thailandeza interesanta, adauga busuioc peste mancare de vinete, morcov, ardei chili, tofu si nuci, care pot insoti si mancarurile cu carne. · Este mai indicat sa rupi sau strivesti frunzele de busuioc decat sa le tai cu cutitul, pentru ca prin taiere isi vor pierde din savoare. · Poti folosi busuioc in amestec cu piure de ceapa si ulei de masline pe care il poti pune peste supele de rosii. · Poti obtine un ceai delicios si foarte sanatos daca faci o infuzie de frunze de busuioc tocate, pe care sa le fierbi timp de 8 minute. · Poti obtine un ulei cu un gust special daca intr-o jumatate de cana de ulei de masline incalzit intr-o cratita pus la foc mediu, pui o jumatate de cana de frunze de busuioc si il dai apoi deoparte de pe foc. Dupa ce se raceste il poti pune la frigider, in sticle pe care le poti folosi atunci cand gatesti.
Newer news items:
Older news items:
|
Saptamana Patimilor - Vineri In Vinerea Mare se face pomenirea sfintelor, infricosatoarelor si mantuitoarelor Patimi ale Mantuitorului si marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit raiul (Vinerea Patimilor).
Read moreApele sulfuroase - indicatii terapeutice, contraindicatii si statiuni din Romania Apele sulfuroase sunt ape care contin sulful in cantitati apreciabile, indeosebi sub forma de hidrogen sulfurat (H2S), iar in...
Read moreHoroscop Capricorn 2012 Afla ce iti prezic astrele pentru semnul tau zodiacal, afla azi horoscop 2012 capricorn. Horoscop Capricorn - Caracteristici generale 2012 In 2012 cursul vietii Capricornilor va fi unul mult mai...
Read moreVenetia “Venetia are o frumusete flatanta si suspecta in acelasi timp. Acest oras pe jumatate rupt din basme, pe jumatate o capcana turistica, este locul in care pe vremuri arta a...
Read moreHoroscop 2016 pentru toate zodiile Descopera horoscop 2016. Descopera previziunile astrologice pentru toate cele 12 zodii si tendintele generale in dragoste, cariera, bani si sanatate. Mentionam ca...
Read morePartii ski Busteni Statiunea montana Busteni este situata pe Valea Prahovei, la poalele Muntilor Bucegi, care au altitudinea maxima de 2.505 m. Situata la 135 km de Bucuresti si 37 km de...
Read moreSmantana – tehnologie si procedee de obtinere Smantana este un produs cu o compozitie asemanatoare laptelui de vaca, avand insa un continut mult mai mare de grasime: intre 20 si 40%. Smantana...
Read moreCapricorn - horoscop 2011 Horoscop Capricorn - Caracteristici generale 2011 Prima parte a anului va fi una destul de tensionata pentru nativii din Capricorn in special pe plan profesional. Veti avea probleme...
Read moreMarcel Proust In cautarea timpului pierdut Citate “In cautarea timpului pierdut” este romanul neterminat al scriitorului francez Marcel Proust si cuprinde urmatoarele volume: Swann, La umbra fetelor in floare, Guermantes, Sodoma...
Read morePoezie de 1 Iunie - Copilaria Fii copil mereu! Copilaria este taramul zambetelor si momentelor magice de fericire. Vezi o poezie despre copilarie, ideala pentru ziua de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce...
Read moreReteta saratele Va oferim o reteta de saratele usor de facut si cu rezultate delicioase. Ingrediente: 800 grame de faina, 250 grame de untura, 200 grame de smantana, 2 galbenusuri, 2...
Read morePrevenirea imbolnavirilor cardiovasculare Inima si vasele sanguine se pot imbolnavi, ca orice alt organ. De aceea, trebuie sa stim cum sa preintampinam acest lucru. Intre bolile inimii si ale vaselor sanguine,...
Read moreMenta - o planta medicinala minune cu nenunarate utilizari pentru sanatate Cunoscuta si sub denumirea de izma, recoltata la inceputul infloririi si uscata la umbra, menta este o planta...
Read moreSemnificatia si etimologia numelui Litera D Calitati: Imprima o atitudine practica si organizata. Cei ale caror prenume incepe cu D sunt oameni cu o mare vointa, organizati si tenace. Capacitatea lor de...
Read moreTest - Afla vitaminele de care are nevoie organismul tau Pentru a avea un corp sanatos trebuie sa stiti ceea ce ii trebuie organismului dvs. Lipsa vitaminelor poate dauna foarte mult...
Read moreHenric al V-lea – film istoric Ca regizor (si ca interpret) Laurence Olivier s-a aratat preocupat nu o data de transpunerea pe ecran a operei shakespeariene, si, implicit, de aducerea pe...
Read more