Vineri, 21 Octombrie 2011 04:00

Busteni

 

Statiunea montana Busteni, un adevarat rai alpin, este situata pe Valea Prahovei, la poalele Muntilor Bucegi, care au altitudinea maxima de 2.505 m. Situata la 135 km de Bucuresti si 37 km de Brasov, la o altitudine intre 800-900 m, se intinde pe circa 7 km de-a lungul vaii Prahovei, intre „Vadul Cerbului” si tunelul sapat in pintenul muntelui „Muchia Lunga”. Localitatea Busteni mai este cunoscuta si ca „Poarta Bucegilor”, deoarece de aici se poate pleca pe numeroase cai spre platoul Bucegilor sau spre alte zone de interes turistic intalnite in acest masiv: Piatra Arsa, Jepii Mici, Jepii Mari, Costila, Caraiman.

 

Busteni este una din cele mai populare statiuni montane, oferind panorame spectaculoase, o multime de oportunitati si activitati de recreere, de la schi la excursii montane. Statiunea montana Busteni este inevitabil asociata cu masivele montane Jepii Mari si Jepii Mici.

 

Statiunea climaterica Busteni ofera, in orice anotimp, conditii optime petrecerii concediului sau a sfarsitului de saptamana, intr-un frumos cadru montan. La nivelul statiunii exista paduri dese de fagi, arini, salcii, mesteceni, paltini si ulmi, iar la peste 1.200 m locul foioaselor este luat de conifere: pini, brazi, molizi si larice. Exista si specii de plante aflate in regim de ocrotire: bradul alb, tisa, zimbrul, papucul doamnei, iedera alba, stanjenelul dacic, ghintura galbena, garofita, floarea de colt.

 

Zona se bucura de un climat moderat. Astfel, in timpul verii temperatura depaseste rar +25 grade Celsius - +28 grade Celsius chiar in timpul caniculelor (10 iulie - 20 august). Calitatile aerului constituie un excelent calmant al sistemului nervos si favorizeaza somnul. Iarna temperaturile cele mai joase nu depasesc -15 grade Celsius. Aceasta temperatura constituie o gimnastica excelenta pentru sistemul capilar al pielii luptand contra inactivitatii vasculare si micsorand astfel predispozitia la raceala si la transpiratii nocturne.

 

Mediul natural ofera conditii optime pentru desfasurarea turismului balneoclimateric permanent, recomandat pentru odihna sau pentru tratarea unor afectiuni cum ar fi nevrozele astenice, starile de debilitate, surmenajul, rahitismul, tulburarile de crestere la copii, convalescentele. Un factor de cura important este apa minerala intalnita aici.

 

O diversificata baza de cazare si masa (hoteluri, case de odihna, cabane, popasuri turistice) sta la dispozitia oaspetilor statiunii. O telecabina urca de la Hotelul Silva la Cabana Babele, in varful muntilor. Aceasta zona are formatiuni stancoase neobisnuite, precum Sfinxul si Babele. Varful Omu este cel mai inalt din muntii Bucegi, avand 2505 m. Daca vremea este frumoasa, puteti admira privelisti minunate inspre Valea Prahovei.

 

Cai de acces Busteni

§         acces feroviar: - intre Sinaia (8 km) si Brasov (37 km) - Gara Busteni;

§         acces rutier: - DN 1(E 60), intre Sinaia (8 km) si Brasov (37 km, dinspre Rasnov pe DN 73 A, jonctiune cu DN1.

 

Obiective turistice

Pentru turistii care nu cauta neaparat drumetiile montane, statiunea ofera o bogata paleta de obiective turistice:

§         Casa scriitorului Cezar Petrescu - construita in 1918 (arhitectura traditionala);

§         Castelul Cantacuzino (Busteni) - construit in anul 191 de catre Gheorghe Cantacuzino;

§         Biserica Domneasca - construita in anul 1889, ctitorie a regelui Carol I si a reginei Elisabeta, se remarca prin arhitectura deosebita, dotarile interioare (icoanele din interior sunt originale fiind pictate Gheorghe Tatarescu) si vechimea sa;

§         Casa Romano-Franceza;

§         Monumentul „Ultima Grenada” - a fost ridicat in anul 1928 si dedicat eroului „Caporal Vasile Musat”;

§         Manastirea Caraiman din Busteni. 

 

Cei care sunt indragostiti de drumetii pot vizita:

§         Cel mai mare si valoros monument al statiunii, unic in tara, este Crucea Eroilor Neamului cazuti pe campurile de lupta pentru intregirea neamului, construit intre anii 1926-1927, prin grija Majestatii Sale Regina Maria si amplasata pe Saua Muntelui Caraiman, la cota 2.291 m. Crucea este executata din profile de otel, asezata pe un soclu din beton armat, iar in interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial dinamul generator de energie electrica care alimenta cele 300 de becuri a 500 W fiecare. Dimensiunile monumentului sunt impresionante avand inaltimea de 48 m si latimea de 14 m.

§         In zona limitrova a Cabanei Babele si muntelui Caraiman se gasesc mai multe monumente naturale, botezate cu diferite nume care in general corespund infatisarii acestora: "Sfinxul", "Babele", "Grupul Batranilor", "Spanul", "Columna", "Lespezi", "Hermes", "Altarul", "Zamolxe", "Porumbelul" si "Sfinxul din Piatra Arsa". Babele sunt monumente ale naturii, incontestabile fenomene eoliene sub forma de ciuperci, aflate in fata cabanei Babele. Sfinxul este un monument despre originea caruia sunt sustinute doua ipoteze: prima potrivit careia este un fenomen natural la fel ca si Babele iar a doua ca este un monument istoric mostenit de la daci (monument religios, sculptat de artisti daci dupa victoriosul razboi purtat impotriva romanilor in timpul lui Domitian din anul 89 e.n.)

§         alt monument natural este cascada Urlatoarea situata pe Valea Urlatoarea - o cascada naturala cu o cadere de apa de 12 m.

§         La Vama Strunga situata la cota 1950 m, exista un punct fosilifer, unde au fost descoperite aproximativ 150 specii de amoniti si numerosi corali.

§         printre monumentele naturale ale zonei se numara si Poiana Kalinderu, Poiana Costilei si alte poieni, una mai frumoasa decat alta, iar toate impreuna formeaza imparatia florilor.

§         Rezervatii naturale: Parcul National Bucegi, Poiana Crucii, Babele - acces direct prin Telecabina Busteni - Babele care scurteaza la 13 minute calatoria de la 850 m pana la 2300 m. Parcul National Bucegi are o suprafata de 6680 hectare si cuprinde intreg versantul prahovean. Rezervatia Poiana Crucii (Cocora) protejaza o poiana, adapostind o specie de ghintura. Rezervatia botanica Babele, cu vegetatie alpina specifica, expusa vanturilor permanente.

§         Rezervatia botanica Varful Omul cu specific de tundra

§         Muntii Caraiman sunt vestiti si pentru "Floarea Reginei", declarata monument al naturii si ocrotita prin lege. Este o floare cenusie cu mai multe petale si care se gaseste in Muntii Alpi.

§         Statia meteorologica de la Varful Omu, din masivul Bucegi, este una dintre cele mai inalte asemenea statii din Europa, cu “echipaj uman la bord”. Prin pozitia ei geografica este lovita de toate masele de aer in trecere, fiind deosebit de importanta pentru observarea fronturilor atmosferice, necesara in aprecierea evolutiei vremii. De aici, de la 2507 m altitudine, pe timp senin, se vede jumatate din tara: pana dincolo de Olt, luminile Bucurestiului noaptea, Carpatii de curbura si orientali, iar la nord, Carpatii rasariteni.

§         Statia meteorologica Babele se afla la o altitudine de 2200 m si este o statie de creasta cu program de radioactivitate privind mediul inconjurator. Urmarindu-se evolutia unui fenomen meteorologic la Statia Babele, unde, datorita pozitiei geografice, manifestarea elementelor meteo se face in mod cu totul deschis, la statia de varf Omu si la una de versant, cum este Sinaia - Cota 1500, se pot face observatii comparative asupra aceluiasi fenomen: vant, temperatura aerului, precipitatii atmosferice. Astfel, daca la Babele este o rupere de nori, la Omu poate sa ploua putin, iar la Cota deloc. Observatorii meteo spun ca plafonul se formeaza la 2500 de metri, la Babele aflandu-se frecvent la baza norului, nor care se dezvolta rapid.

 

Multe alte obiective turistice care merita vizitate se afla in Sinaia (Castelul Peles), Manastirea Sinaia, Bran (Castelul Bran), Rasnov, Brasov, etc.

 

  

Trasee Busteni

Statiunea Busteni reprezinta punctual de plecare in drumetii montane pe unele dintre cele mai atractive trasee din masivul Bucegi. Potecile marcate faciliteaza excursiile incepand cu durata de ½ ora, pana la cele de o zi.

 

Trasee turistice 

         Traseu 

         Marcaj 

    Durata  

Busteni-V.Jepilor-Caraiman 

Cruce albastra

3-3.5 ore 

Busteni-Piatra Arsa 

Triunghi albastru

3.5-4 ore 

Busteni-Canton Jepi 

Triunghi albastru

3.5-4 ore 

Busteni-Munticel-P.Costilei 

Triunghi rosu

2-2.5 ore 

Busteni-Gura Diham 

Triunghi albastru

1-1.5 ore 

Babele-Vaful Omu 

Banda galbena

2-2.5 ore 

Babele-Piatra Arsa 

Banda galbena

1-1.5 ore 

Babele-Pestera 

Cruce albastra

1.5 ore 

Babele-Caraiman 

Cruce albastra

25 min 

Caraiman-Babele 

Cruce albastra

30 min 

Caraiman-V.Jepi-Busteni 

Cruce albastra

2.5-3 ore 

Caraiman-Crucea Eroilor 

Punct rosu

 2 ore

Crucea Eroilor-V. Omu 

Cruce rosie+banda galbena

2.5-3 ore 

Pestera-Piatra Arsa 

Banda albastra

2-2.5 ore 

Pestera-Babele 

Cruce albastra

1.5-2 ore 

Varful Omu-P.Costilei 

Banda galbena

2.5-3 ore 

 

Principalele trasee

Busteni (885 m) – Cascada Urlatoare (1100 m) 

Marcaj: Punct rosu; Durata: 1-2 ore; Traseu plimbare

 

Busteni (885 m) – Valea Urlatorilor (1960 m) – Cabana Piatra Arsa (1950 m) (Traseul este cunoscut si sub denumirea de “Jepii Mari”)  

Marcaj: Triunghi albastru; Durata: 4 ore; Diferenta nivel: 1060 m; Caracteristici: accesibil vara, iarna traseu inchis. Traseu dificil si periculos, recomandat turistilor bine echipati.

 

Busteni (885 m) – Valea Jepilor (1960 m) – Cabana Caraiman (2025 m) – Cabana Babele (2200 m) – Hotel Pestera (1610 m) (Traseul este cunoscut si sub denumirea de “Jepii Mici”)
Marcaj: Cruce Albastra; Durata: 6 ore; Diferenta nivel: 1300 m; Caracteristici: Sectorul Vaii Jepilor este accidentat si dificil, nerecomandat iarna.

 

Busteni (925 m) – Plaiul Munticelu – Poiana Costilei (1360 m) – Pichetul Rosu (1445 m) – La Prepeleac (1750 m) – Malaiesti (1720 m) (Portiunea Pichetul Rosu – La Prepeleac – Malaiesti este cunoscuta si sub denumirea de “Drumul lui Take Ionescu”)  

Marcaj: Triunghi Rosu; Durata: 6 ore; Sectorul Take Ionescu este periculos si dificil, nerecomandat iarna.

 

Busteni (900 m) – Cabana Gura Diham (987 m) – Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) – Pichetul Rosu (1445 m)  

Marcaj: Banda Rosie; Durata: 2 ore

 

Busteni (900 m) – Cabana Gura Diham (987 m) – Saua Baiului (1363 m) – Cabana Diham (1320 m)  

Marcaj: Triunghi Albastru; Durata: 3 ore

 

Trasee alpinism

Busteni – Varful Omu (7 ore pe Drumul Fanului)

Busteni – Cabana Piatra Arsa (4 ore prin Valea Jepilor mari)

Busteni – Babele – Pestera (6 ore prin Valea Jepilor mici)

Busteni – Varful Omu (6 ore prin Valea Cerbului)

Busteni – Cabana Diham (3 ore)

Busteni – Pichetul Rosu – Cabana Malaiesti (6 ore)

Busteni – Cascada Urlatoarei (1 ora)

Poiana Tapului – Cascada Urlatoarei (1 ora)

Babele – Crucea Eroilor (2 ore)

Crucea Eroilor – Ceardac (2 ore)

Ceardac – Varful Omu (2 ore)

Busteni – Bucsoiu – Varful Omu (6 ore)

Busteni – Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor (3 ore)

Poiana Stanei – Piatra Arsa (3 ore)

Hotel Silva, Partia Kalinderu – Cabana Gura Diham (2 ore)

Poiana Tapului – Poiana Stanei (2 ore)

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: