Interferente.ro Parinti si copii Educatie Bune maniere si aranjamente pentru masa

Joi, 20 Februarie 2014 15:29

Bune maniere si aranjamente pentru masa

Cu siguranta, ati luat parte la multe mese in familie si, de asemenea, la multe mese aniversare cu diferite prilejuri. Intotdeauna, aranjamentele pentru masa iti «spun» ce fel de mancare se va servi. E destul de usor, daca aruncati o privire veti sti daca va fi servita o bautura calda sau daca adultii vor bea vin. Fiecare participant la masa va sti la ce sa se astepte. E vorba de o masa obisnuita in familie sau de un pranz «oficial»? Aruncati o privire asupra mesei si veti afla!

In mod normal, felul in care este pusa masa in familie nu difera prea mult. Vorbim despre aceleasi ustensile, o furculita, un cutit, o lingurita, servetelul, farfuria si un pahar.

Masa obisnuita cu trei feluri are totul pregatit pentru felurile ce vor fi servite. Asadar, vor fi mai multe tacamuri decat la o masa in familie. In general, veti remarca asa ceva la restaurant, la o petrecere ori la o receptie unde se serveste masa. Sa vedem insa cateva din tacamurile care se pot gasi la o asemenea masa:

Furculita de salata. In functie de locul unde e asezata aceasta furculita, va veti da seama cand va fi servita. Daca se afla la stanga principalei furculite, salata va fi servita inaintea felului principal, iar daca se afla la drepta, atunci ea va fi fi servita dupa.

Lingura de supa este cea mai in dreapta dintre toate.

Lingurita pentru desert este asezata in stanga lingurii, langa cutit.

Farfuria de salata sta in stanga furculitelor.

Farfuria si cutitul pentru unt se gasesc in dreptul furculitelor, dincolo de ele.

Paharele sunt plasate si la dreapta farfuriei. Primul din stanga va fi folosit pentru apa. Langa acesta va exista un alt pahar care va fi folosit pentru suc, ceai, lapte, etc. Pentru adulti vor exista si pahare pentru vin, iar acestea vor fi asezate in dreapta paharului pentru apa.

Ceasca si farfurioara pentru cafea sunt asezate in fata, putin mai in dreapta fata de cutin, cu lingurita pentru cafea sprijinita pr marginea farfurioarei.

O masa poate fi o placere ori un inconvenient, deoarece puteti manifesta stangacii daca nu stiti cum sa va comportati. Dar, pastrati-va calmul, iar cel mai usor si simplu lucru de facut este sa urmariti pe cei din jurul vostru. Incepeti sa mancati dupa ceilalti, analizati, observati ce ustensile folosesc, cum mananca anumite feluri de mancare, unde pun tacamurile dupa ce au terminat, s.a.m.d.

Nu negam faptul ca aranjamentele devin tot mai complicate cu cat mesele sunt mai oficiale. La dineurile si mesele oficiale se servesc mai multe feluri, iar pentru fiecare fel e nevoie de tacamuri specifice. Pe masa veti gasi pana la 3-4 furculite, 2 linguri, 3 cutite si 4 pahare. Nu va panicati, in caz ca nu stiti pe care sa le folosit pentru prima data. Retineti o regula simpla: porniti intotdeauna cu tacamurile din exterior si terminati cu cele din interior (de langa farfurie).

Informatii suplimetare puteti gasi in articolul Bunele maniere la masa.