Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Bronsita acuta definitie cauze semne si simptome

Duminică, 03 Ianuarie 2016 01:02

Bronsita acuta - definitie, cauze, semne si simptome

Bronsita acuta este o inflamatie a bronhiilor, a carei forma – cea mai usoara – se datoreaza inflamatiei traheei si ar trebui sa se numeasca traheita.

Ma intai vorbim despre o mica indispozitie, care in unele cazuri poate sa se transforme si sa ia caracterul unei bronsite cand boala e considerata mai grava. Atunci bronhiile mijlocii si mar sunt inflamate. Cand se inflameaza si bronhiile mici, bronsita se numeste capilara.

De ce sunt asa de dese bronsitele?

Ca sa intelegem de ce aceasta boala este asa de frecventa si de ce are forme asa de variate, trebuie sa ne amintim faptul ca, in general, caile aeriene din plamani sunt asemeni ramurilor unui arbore, al carui trunchi il formeaza traheea.

Acesta trahee este continuarea laringelui, a gatlejului si a foselor nazale. Aceasta explica de ce in urma unui gutura intotdeauna este de temut o bronsita. „Guturaiul s-a lasat la piept”, se zice de obicei. Ramurile arborelui pe care-l formeaza bronhiile se fac din ce in ce mai mici, fara insa de a comunica unele cu altele. Astfel, se intelege de ce boala poate sa se localizeze numai intr-o parte a bronhiilor. Ramurile bronhiilor se sfarseste in veziculele (besicutele) pulmonare. Cand, printr-o complicatie grava, inflamatia ajunge pana la aceste besicute, atunci bronsita se schimba in pneumonie.

Cauze

Modul de producere al unei raceli este foarte simplu. Sub influenta frigului, sangele se ingramadeste intr-o cantitate mai mare in micile vase ale primelor conducte aeriene.

Invelisul dinauntru al acestora, mucoasa se ingroasa in urma acestei congestii, apoi secretia normala se exagereaza: mai intai e lichida si transparenta, se face apoi mai deasa, in urma distrugerii unei parti din mucoasa. Inmultirea microbilor sub influenta perturbarilor produse de frig in organism are un rol insemnat in intinderea bolii.

Semne si simptome

O rapida analiza a leziunilor explica toate semnele ce se observa. Tusea, acest act instinctiv, care are drept scop eliminarea afara a ceea ce stinghereste respiratia, este penibila si seaca la inceput, atunci cand bronhii au un calibru mai mic din cauza congestiei de sange.

Ea se produce sub forma de quite (tuse repetata) deoarece nu poate inlatura obstacolul la respiratie si devine astfel destul de obositoare.Dar, de a a treia zi, secretia este data afara si tusea este cu atat mai mica, cu cat bolnavul scuipa mai usor. Inabusirea este cu atat mai mare, cu cat greutatea in respiratie este mai mare. Cand trunchiurile principale ale arborelui aerian sunt inflamate, inabusirea poate sa fie destul de mare, fara ca leziunea sa fie prea intinsa sau prea grava. Bolnavul simte un fel de piscatura, de caldura, in mijlocul pieptului, in urma iritatiei traheei si a stinghereala suparatoare in dreptul coastelor de sus.

Febra, foarte mica la simpla raceala, devine mai mare la bronsita, adica atunci cand sunt inflamate bronhiile mijlocii si mici.