Interferente.ro Descopera Diverse Breviar filatelic marci postale si carti postale vechi

Vineri, 11 Ianuarie 2013 23:06

 Breviar filatelic, marci postale si carti postale vechi

 

Filatelia se ocupa cu studiul marcilor postale si a timbrelor fiscale. Aceasta include modelul, productia si utilizarea timbrelor dupa ce le-a fost autorizata producerea de catre autoritati guvernamentale, cele mai comune fiind autoritatile postale. Atentie insa, a nu se confunda cu activitatea de a colectiona timbre, sunt activitati distincte.

Sa vadem insa istoricul marcilor postale. Marcile postale au aparut din necesitatea simplificarii operatiunilor de plata a prestatiilor postale. Marcile postale (denumite si timbre postale) sunt imprimate emise sau acceptate de administratia postala a unui stat, adesea dantelate si de dimensiuni mici, care servesc drept plata anticipata a unui serviciu postal. Aceasta se lipeste de catre expeditor pe plic, urmand sa fie aplicata o stampila la oficiul postal. Pot fi aplicate direct sau imprimate pe plicuri postale, mandate, carti postale.

Ce mai veche marca postala din lume

Inaintea aparitiei marcii postale adezive, taxele pentru expedierile prin posta erau percepute fie la prezentarea scrisorii de catre expeditor, fie la destinatie, de catre adresant. Sistemul era nu numai greoi, dar si costisitor, transportul corespondentei fiind facut de agentii, in marea majoritate particulare. Cel numit azi “parintele marcii postale” a fost Sir Rowland Hill (1795-1879), reformatorul postei britanice, care a avut ideea crearii micilor vignette ilustrate, pe care le cunoastem azi si care puteau fi cumparate de la toate ghiseele postei.

Ideea lui Hill a facut ca la 6 mai 1840, atat in Marea Britanie, cat si in Irlanda, sa fie puse in vanzare marcile reprezentand efigia reginei Victoria si avand drept valoare nominala 1 penny (marca de culoare neagra) si 2 pence (marca de culoare albastra). Marcile au fost tiparite la tipografia scotiana James Chalmers, dupa gravuri executate de acesta. Ele nu erau dantelate, iar la vanzare functionarii postali le decupau din coala, cu ajutorul foarfecelui. Filatelia a inceput sa se dezvolte la scurt timp dupa aparitia primului timbru postal, asa-numitul Penny Black.

In 1843 a inceput folosirea marcii postale, in Brazilia si Elvetia (cantoanele Zurich, Genf si Basel), in 1849 in Belgia, Franta si Bavaria.

 

Prima marca postala romaneasca

Prima marca postala romaneasca a aparut in 1858 in Moldova, celebrul si valorosul “Cap de bour”. Aceasta marca postala reproduce semnul heraldic de pe stema Principatului Moldovei, capul de bour fiind ales datorita simbolisticii sale.

Prima emisiune de marci postale din spatiul romanesc este formata din patru valori: 27 parale, 54 parale, 81 parale si 108 parale. Dupa retragerea acesteia si odata cu introducerea tarifului postal unic a fost pusa in circulatie la 1 noiembrie 1858 a doua emisiune “Cap de bour” cu trei valori de: 5 parale, 40 de parale si 80 de parale.

 

Inventatorul cartii postale

Dr. E. Hermann, profesor de economie la Academia din Viena, preconiza instituirea acestei forme de corespondenta printr-un articol publicat in “Neue Freie Presse” din 26 iulie 1869. Ideea a fost adoptata de catre posta austriaca si, in urma unui decret, cartea postala apare la 1 octombrie 1869 atat in Austria, cat si in Ungaria. Pana in anul 1880 acest nou mijloc de corespondenta era adoptat de 88 de tari.

In tara noastra, Romania, cartea postala a aparut la 15 iunie 1873 si a marcat o ieftinire a corespondentei, taxa fiind de 5 bani, cu 10 bani mai ieftina decat taxa corespondentei inchise.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: