Miercuri, 04 Februarie 2015 01:32 |
Branza de vaca preparare si caracteristiciBranza de vaca este un produs foarte solicitat, mult apreciat de consumatori, datorita calitatilor sale nutritive si dietetice.Prepararea branzei de vaca a reprezentat forma cea mai simpla de valorificare a laptelui in gospodarie, coagularea realizandu-se prin aciditatea naturala.Prepararea branzei de vaca prin acidifiere naturala e procedeul ce se aplica numai in gosodariile rurale, unde din cantitati reduse de lapte, producatorii isi prepara branza de vaca pentru nevoile proprii.Mulgerea si pastrarea laptelui pana la prelucrare in conditii cat mai igienice asigura realizarea unui produs de calitate, nedaunator sanatatii. Vacile trebuie sa fie insa controlate periodic, pentru a se preveni transmiterea anumitor boli de la animal la om. Laptele de vaca, imediat dupa muls, se filtreaza si, in stare calda, la temperatura de 24-30ºC, pentru a asigura desfasurarea procesului de acidifiere normala. Durata coagularii este de circa 24 ore.Masa de coagul obtinuta se scoate din vasul in care a avut loc coagularea laptelui cu ajutorul unei linguri mari sau unei farfurii mici, cu marginile cat mai subtiri, preferabil din aluminiu. Coagulul se pune intr-un vad larg, de forma unei tavi, asezand deasupra o sedila sau un tifon in strat dublu, in prealabil inmuiate in apa. Coagulul se asaza cu lingura, sub forma de straturi suprapuse, pana ce se epuizeaza toata cantitatea.Coagulul se taie cu ajutorul unui cutit cu varful rotunjit in cuburi cu latura de 4 cm, iar capetele sedilei sau tifonului se strang deasupra masei de coagul. Totul se lasa in repaus aproximativ o jumatate de ora. Dupa acest interval, capetele se inoada in diagonala si sedila se atarna intr-un cui, unde se lasa timp de 4-6 ore pentru scurgerea zerului.In situatia in care scurgerea zerului se face greoi, se poate presa coagulul din sedila cu o greutate ce nu trebuie sa depaseasca masa branzei.Eliminarea zerului si asigurarea unui proces de acidifiere normal al branzei sunt conditionate de mentinerea unei temperaturi de 20-30°C in incaperile unde se face scurgerea zerului.Pentru prepararea branzei de vaca se foloseste lapte pasteurizat, livrat in sticle. Laptele se incalzeste la temperatura de 24-28°C, se adauga pentru fiecare 4 l cate doua linguri de maia (30 ml) si 1 ml solutie de clorura de calciu in concentratie de 40%. Se recomanda sa se foloseasca drept maia lapte batut sau produsul sana.Pentru asigurarea unui coagul suficient de legat si o scurgere ulterioara a zerului corespunzatoare se adauga laptelui o cantitate mica cheag. Cand se foloseste cheag lichid (puterea de coagulare 1/10000) la 4 l lapte se adauga 1-2 picaturi.Cheagul se introduce in lapte dupa ce s-a adaugat maiaua si clorura de calciu, lasand totul in repaus aproximativ 2 ore. Laptele astfel pregatit se lasa pentru fermentare – coagulare timp de 16-20 ore, intr-un vas acoperit, la o temperatura de 20-22°C.Dupa ce coagulul s-a format si este bine legat, se taie in coloane cu sectiune patrata, avand latura de 6 cm si se lasa in repaus 15-20 minute. Se elimina o parte din zer si se scoate pe sedila sau tifon, prelucrandu-se conform indicatiilor prezentate la obtinerea branzei prin acidifiere naturala.Cand coagulul este moale si nu se scurge bine zerul, atunci masa de coagul din vas se incalzeste dupa taiere pe o baie de apa la 40-50°C, pana cand coagului devine ferm si zerul se separa. Cand nu dispunem de baie de apa, incalzirea s epoate face in cuptorul aragazului, la flacara mica, cu usa cuptorului usor deschisa.Branza de vaca se prezinta sub forma unei paste fine cremoase, moale, de culoare alba pana la alb-galbui. Gustul este placut, acrisor, fara a avea o nuanta de acru sau amar.Continutul de apa variaza intre 70 si 80%, iar grasimea, raportata la produsul ca atare, variaza intre 8 si 10% la branza grasa.Din branza proaspata de vaca se pot prepara diferite sortimente:· Branza proaspata de vaca cu smantana se obtine din branza de vaca dietetica (slaba) in amestec cu smantana, in diferite proportii (circa 70-80% branza si 20-30% smantana);· Branza proaspata de vaca cu adaosuri: tip aperitiv, cu sare si alte condimente (boia, chimion etc.) si tip desert, cu ingrediente si substante aromatizante (zahar, vanilie, cacao, stafide etc.).
Newer news items:
Older news items:
|
Horoscop Pesti august 2014 Afla horoscop Pesti august 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna august 2014 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreFelicitari virtuale de Paste cu mesaje Sarbatoarea de Paste e un bun prilej pentru fiecare dintre noi sa transmitem celor dragi urari si felicitari. Pentru a veni in ajutorul vostru, am...
Read moreCastelul si fortareata europeana Rumeli Hisari Fortareata Europeana Rumeli - Rumeli Hisari este un important monument din Istanbul si se afla pe malul raului Bosfor. Castelul este situat in partea cea...
Read moreFactori de risc in producerea bolilor cardiovasculare I Este un fapt bine cunoscut ca, in ultima vreme, bolile cele mai raspandite in randul populatiilor cu un standard de viata mai ridicat...
Read moreGhicitori despre câine Slujba în gospodărieEl o face cu mândrie,Şi primeşte drept simbrieOase şi multă iubire. (câinele)
Read moreOrientarea in migratie la animale Exista un vast domeniu de cercetare: orientarea animalelor migratoare. Migratorul pleaca din orice punct si regaseste un altul pe glob, oricat de departe ar fi locul...
Read moreFelicitari si imagini animate infricosatoare de Halloween Noaptea de Halloween e aproape. Toti monstrii vor incepe si vor bantui pamantul. Tenebrele se vor asterne peste lume si frica va domni peste...
Read moreHenric al V-lea – film istoric Ca regizor (si ca interpret) Laurence Olivier s-a aratat preocupat nu o data de transpunerea pe ecran a operei shakespeariene, si, implicit, de aducerea pe...
Read moreCine are ochiul cel mai ager si vederea cea mai buna? Cine are ochiul cel mai ager si vederea cea mai buna? Omul, regele animalelor, sau vreun alt animal inferior noua...
Read moreProdusele de panificatie Produsele de panificatie ocupa o pondere importanta in alimentatie. Acestea sunt obtinute din aluaturi afanate cu compusi biologici, fiind gustoase, hranitoare si usor asimilabile.
Read moreTineretea, timpul si obscuritatile lumii Acest tip de creativitate – si ne referim ex abrupto la creatia literara – tinteste imbogatirea si innobilarea expresiei scrise, valorificarea frumusetilor de negrait...
Read moreHoroscop Capricorn mai 2014 Afla horoscop Capricorn mai 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna mai 2014 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreIrisi - planse de colorat Irisii se numara printre cele mai frumoase flori de primavara. Denumita popular stanjenel, planta se gaseste in nenumarate gradini rustice si spatii verzi, gama cromatica a...
Read more"La mulţi ani!" în mai multe limbi Pentru cei care au rude, prieteni sau cunoştinţe prin alte ţări şi vor să ureze LA MULŢI ANI!, mai jos aveţi câteva traduceri în mai...
Read moreMisterele lumii - Sfanta Lumina de la Ierusalim Sfanta Lumina de la Ierusalim este cea mai evidenta dintre minunile crestine care se petrec in Biserica Ortodoxa, "Focul Sfant", cum mai...
Read moreAlimentatia in timpul sarcinii Ai grija de tine, ai grija ce si cat mananci cat esti gravida! O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste...
Read more