Marţi, 12 August 2014 01:16 |
Branza de burduf - caracteristici si mod de preparareBranza de burduf reprezinta sortimentul cel mai vechi de branza cunoscut la noi, a carei preparare este legata de valorificarea laptelui de oaie in cadrul stanelor, in zone de munte, mai ales in Carpatii Meridionali.Denumirea de branza de burduf provine de la pielea de oaie sau de capra cunoscuta sub numele de “burduf”, in care se introduce branza.Pentru prepararea acestui produs se foloseste casul, obtinut din lapte de oaie, in perioada iunie-august. Prepararea branzei de burduf cuprinde doua faze distincte: prepararea casului si obtinerea branzei framantate.Prepararea casului. Imediat dupa mulgere, laptele de oaie se coaguleaza la temperatura de 32-34ºC, timp de 60-90 minute. Coagului se marunteste pana cand particulele ajung de marimea cireselor. Totul se preseaza cu mainile pe fundul vasului si se scoate cu ajutorul unei sedile, asezandu-se pe crinta. Pe crinta, masa de coagul se marunteste cu mainile 2-3 minute, pentru eliminarea zerului, operatie denumita popular “jintuire”. Maruntirea se poate repeta in cazul cand zerul se scurge mai greu. Casul din sedila se pune la scurs prin agatare sau se preseaza direct pe crinta.Dupa scurgerea zerului, casul se trece intr-o camera denumita “celar”, cu temperatura de 12-16ºC, unde fermenteaza timpde 3-6 zile.Casul dospit are o culoare alb-galbuie, gust acrisor, aroman placuta si este moale la pipait.Prepararea branzei. Casul dospit se curata de coaja si, eventual, de mucegai si se taie in felii. Framantarea se face cu ajutorul “ravarului”. Se freaca puternic pe crestaturile care sunt jumatate inclinate spre un capat, iar jumatate spre celalat capat, astfel incat faramitarea casului se produce in timpul ambelor miscari executate pe ravar. Maruntirea casului se poate face si cu masina de tocat carne.Branza maruntita se amesteca cu mainile intr-un vas de lemn, adaugand sare pulbere, pana se obtine o pasta uniforma, apoi se introduce in burdufuri.Burdufurile din piele de oaie sau capra se pregatesc astfel: se tunde lana cu foarfeca, dupa care pielea se introduce 10-15 minute in zer cald (50ºC), apoi se spala de 2-3 ori cu apa rece. De pe pielea bine inmuiata si uda se rade lana cu un cutit foarte ascutit. Apoi se curata si tesutul conjunctiv de pe fata interioara a pielii. Pielea se spala si se coase cu fibra de tei, pentru a obtine un sac. Coaserea pielii se face pe fata exterioara, apoi se intoarce pe dos, fata exterioara urmand sa fie in contact cu branza.In burdufuri se introduce pasa de branza sarata, in portiuni mici si se indeasa bine cu mana pentru a nu ramane spatii cu aer. Dupa umplere, burduful se coase la gura cu fibra de tei si se asaza in camara de maturare, la temperatura de 10-14ºC, unde se lasa timp de 10-14 zile. Dupa maturare, burduful devine moale la pipait si putin unsuros.Pentru pastrare, burdufurile se tin intr-o camera rece, cu temperatura sub 10ºC. livrarea pentru consum se face, de obicei, la sfarsitul toamnei.Caracteristici. Branza de burduf are o culoare alba sau usor galbuie si o consistenta moale, untoasa. Gustul este placut, putin sarat, cu aroma specifica, usor picanta.Continutul in apa nu depaseste 52%, grasimea in substanta uscata se situeaza intre 45-48%, iar sarea intre 2,5-3,5%.
Newer news items:
Older news items:
|
Lotul Italiei pentru EURO 2012 Afla care este lotul Italiei (portari, fundasi, mijlocasi, atacanti, antrenor) pentru Campionatul European de Fotbal 2012, EURO 2012. Iata care sunt cei 23 de jucatori convocati!
Read moreConfectionam felicitari handmade de Valentine’s day Pentru a face o surpriza iubitei sau iubitului de Valentine’s day va propunem sa confectionati o felicitare handmade. Cu siguranta se va bucura sa vada...
Read more8 Martie felicitari animate Vine 8 Martie, Ziua femeii si Ziua mamei. Femeile din viata noastra: mama, bunica, iubita, sotie, prietena, colega, etc. merita din partea noastra toata atentia din lume. Transmite,...
Read moreMasti speciale de Halloween Mastile si costumele de Halloween trebuie sa fie care mai de care mai infricosatoare si mai deosebite. Foarte celebre sunt si mastile care infatiseaza cranii. Va oferim...
Read moreHoroscop Capricorn mai 2014 Afla horoscop Capricorn mai 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna mai 2014 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read morePesteri din Romania Pesterilor au fost si vor ramane cele mai tainice, curioase si fascinante locuri de pe Terra. Va vom prezenta cateva pesteri din Romania. Cuciulat Pestera Cuciulat se afla pe teritoriul...
Read moreSarbatoarea de Florii - Intrarea Domnului in Ierusalim Floriile deschid pentru crestinii ortodocsi ciclul sarbatorilor pascale, care se incheie odata cu Inaltarea lui Iisus (la 40 de zile de la Sarbatoarea...
Read moreSugestii pentru frumusete - tinerete fara batranete Stramosii nostri nu foloseau nici un remediu sau reteta de frumusete preparata pe cale chimica. Ei afirmau ca cel mai bun “tratament de infrumusetare”...
Read moreHoroscop Leu iunie 2014 Afla horoscop Leu iunie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2014 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreAvataruri de Paste Pentru a fi in spiritul sarbatorii de Paste postati la avatar o imagine speciala. Va punem la dispozitie o colectie de avataruri pentru Paste, imagini vintage cu puisori,...
Read moreAsteptarea - poezie Va oferim spre lectura poezia “Asteptarea” scrisa de George Arion. Ai trimis vestitori dupa mine Si-acum m-astepti culcata in ierburi La marginea padurii, acolo unde Zgomotul de fierastraie N-acopera cantecul greierilor.
Read moreCeaiuri gastrice Ceaiurile gastrice vin sa alunge dezechilibrele de la nivelul stomacului, cauzate de factori de agresiune (pepsina, acid clorhidric) si factori de aparare a mucoasei gastrice (calitatea si...
Read moreHoroscop Pesti octombrie 2016 Afla horoscop Pesti octombrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna octombrie 2016 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreEfectul de piramida in actualitate Trebuie sa recunoastem ca nu stim exact de ce anticii au preferat forma de piramida in constructii, dar tot atat de cinstit este sa spunem ca...
Read moreSemnificatia si etimologia numelui Litera D Calitati: Imprima o atitudine practica si organizata. Cei ale caror prenume incepe cu D sunt oameni cu o mare vointa, organizati si tenace. Capacitatea lor de...
Read moreLacuri Sovata - informatii si poze Renumele statiunii Sovata se datoreaza lacurilor Ursu, Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorurate (cu concentratie mare - de la 40 la...
Read more