Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Bolile reumatismale inflamatorii beneficii de tratament si recuperare in mediul balnear

Miercuri, 31 Iulie 2013 13:50

Bolile reumatismale inflamatorii

Beneficii de tratament si recuperare in mediul balnear

 

Sa vedem care din bolile reumatice inflamatorii beneficiaza, in primul rand, de tratament si recuperare in mediul balnear.

Reumatismul articular acut, intalnit frecvent la copii si adolescenti, intrucat nu lasa sechele, nu pune nici probleme de terapie sau recuperare fiziobalneara, ci exclusiv probleme de profilaxie balneara la cei care au avut infectii steptococice si sunt susceptibile de a face reumatism acut.

 

 Poliartrita reumatoida sau poliartrita cronica evolutiva, atunci  cand pe primul plan se situeaza devierile, deformarile si anchilozele articulare, deci este nevoie de recuperare complexa, solicita si mediu balnear.

In spondiloza anchilozata un rol important revine curelor balneare de recuperare, contributia helioterapiei si a unor factori terapeutici naturali la bolnavii cu spondiloza este indicata repetarea anuala a curelor, timp indelungat, pentru mentinerea capacitatii functionale si de munca a bolnavilor respectivi. Artritele infectioase secundare, curabile prin tratament etiologic, respectiv prin antibioterapie sau prin excluderea chirurgicala a focarelor, intrucat lasa sechele articulare cu deficite functionale, face obiectul unor indicatii de cura balneara terapeutica si mai ales de recuperare.

 

Dar, sa vedem, mai exact, care sunt factorii terapeutici naturali indicati in curele balneoclimatice la bolnavii cu reumatism inflamator. Factorii climatici importanti la acesti bolnavi sunt:

- climatul de crutare, fara variatii termice, cu umiditate cat mai redusa, indicat in poliartrita reumatoida sau climatul de litoral, in care helioterapia are un loc primordial, indicat pentru bolnavii cu spondiloza anchilozanta si cu poliartrita psoriazica;

- apele termale oligominerale de la Baile Felix, Baile 1 Mai, Geoagiu Bai, Vata de Jos;

- apele sarate de diferite concentratii, apa de mare, apele lacurilor sarate de concentratie medie (Techirghiol, Lacul Sarat, Amara) sau apele sarate concentrate (Sovata, Ocna Sibiului);

- apele sulfuroase de concentratie si cu termalitati diferite (Baile Herculane, Calimanesti, Pucioasa, Mangalia);

- namolurile terapeutice suprapolice sau de turba.

 

In primul rand se situeaza, din nou, termo- si balneoterapia cu metodele amintite dar si electoterapia, masajul decontracturant sau terapia cu ultrasunete. In toate afectiunile inflamatorii deosebit de utile pentru combaterea atrofiilor musculare sunt bazinele cu ape sarate concentrate, in care programele de kinetoterapie pot fi aplicate cu sarcini rezistive mult mai bogat nuantate si gradate. De asemenea, in cazul bolnavilor cu spondilita anchilozanta factorii balneari pot aduce efecte suplimentare actionand asupra troficitatii si metabolismului tesuturilor articulare, periarticulare si musculare din segmentele afectate. In acest sens este de mentionat actiunea vasoculotrofica si metabolica a sulfului din apele minerale asupra tesuturilor articulare la bolnavii cu spondilita anchilozanta, la care se adauga si unele efecte de desensibilizare, de reducere a reactivitatii imunologice. La acesti bolnavi este cunoscut efectul desensibilizarii si de reducere a activitatii inflamatorii dupa helioterapie.