Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Balonarea un disconfort digestiv

Joi, 27 Aprilie 2017 00:28

Balonarea - un disconfort digestiv

Balonarea - un disconfort digestivIn cadrul gamei complexe de suferinte ale aparatului digestiv se intalneste destul de frecvent fenomenul de balonare. Greu de definit de catre bolnav, tradus prin senzatie de “umplere” a intregului abdomen, de destindere a peretilor abdominali sau de o greutate in epigastru, balonarea este cauzata fie de aerul, fie de gazele in diferite etaje ale tubului digestiv.

Este stiut ca prin mestecarea si ingerarea alimentelor de orice fel, lichide sau solide, precum si prin inghitirea salivei, se introduce in stomac si o cantitate de aer. Cand fenomenul acesta se produce in exces poarta numele de aerofagie (mananca aer). In anumite boli, cum ar fi ulcerul gastro-duodenal, gastrite, afectiuni hepato-biliare sau lenevire a peretilor stomacului (hipotonie), aerul stagneaza in stomac, aerogastrie, si da senzatie de balonare. De obicei, la persoanele nervoase, la cei care mananca repede, fara autosupraveghere, sau la cei cu afectiuni ale cavitatii bucale, aerul se evacueaza prin fenomenul de eructatie. Atunci cand gazele se cantoneaza in segmentul mijlociu al intestinului, sunt rezultate din fenomenul de digestie. Mai frecvent fenomenul de balonare este intalnit in cazuri de colite, colonopatii functionale, dispepsii de fermentatie sau de putrefactie. In abdomen, intestinul gros este sezat ca un cadru in forma de litera U, avand cele doua curburi asezate astfel: cea dreapta sub ficat, cea stanga sub splina si stomac. Asa se face ca atunci cand gazele se acumuleaza in curburile amintite aunt confundate fie cu o afectiune hepato-biliara, fie cu o afectiune a splinei sau a stomacului. Gazele din colon se produc in urma unei alimentatii predominant cu fainoase, dulciuri, vegetale, fructe sau cu prea multe lactate ori, insa, starile de balonare sunt cauzate de unele defectiuni igieno-alimentare, de oboseala si incordare psihica. Alteori, cand se asociaza si cu alte suferinte digestive, balonarea este patronata de aceasta suferinta. De aceea, in caz de repetare sau de permanentizare a starii de balonare, este absolut necesar consultul medicului. Se stie ca o balonare cu constipatie, cu dureri si fara eliminari de gaze poate semnala o ocluzie intestinala, o peritonita sau o pancreatita, afectiuni ce necesita interventia chirurgicala de mare urgenta.

Pentru prevenirea acestui disconfort digestiv se recomanda in primul rand igiena alimentara. Astfel, mesele vor fi servite in ambianta placuta, calma si destinsa. Alimentele se vor ingera incet, mestecandu-le cu mult calm. Lichidele, pe cat este posibil, se vor absorbi cu paiul, pentru pentru se evita inghitirea aerului. Nu se va fuma in nici un caz in timpul mesei, iar dupa masa se vor face plimbari in aer liber sau se va citi linistit in fotoliu. In nici un caz nu este bine ca persoanele ce sufera de balonari sa se culce imediat dupa servirea mesei. Mai mult, sunt indicate, in caz de dureri, aplicarea de comprese alcoolizate pe abdomen, ca si masajele usoare. Dupa fiecare masa, nu inainte, se poate lua cate o pastila de carbune vegetal, medicament care, absorbind gazele, alina durerile. Trifermentul si Metoclonamidul sunt fermenti digestivi care accelereaza tranzitul intestinal.

In orice caz, balonarea, acest disconfort digestiv, frecvent intalnit, de obicei nepericulos, dar neplacut, poate fi uneori un semnal de alarma pentru o afectiune grava, motiv pentru care consultul specialistului se impune categoric.