Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Balonarea si sfaturi antibalonare

Marţi, 18 Martie 2014 14:30

Balonarea si sfaturi antibalonare

Balonarea si sfaturi antibalonareCu siguranta, toti am trecut prin acest experiment neplacut al balonarii. Balonarea pare sa fie o afectiune frecventa si, cel mai des, apare dupa masa. Adesea, balonarea este insotita de ragaieli si flatulente neplacute, provocat de gazul aflat in tubul nostru digestiv. Pentru a scapa de neplacerile cauzate de aceasta afectiune, venim in sprijinul dvs. si va oferim cateva sfaturi care pot sa calmeze balonarea, iar efectele si neplacerile sa fie cat mai reduse cu putinta.

Balonarea este provocata de alimente, deci solutia simpla si rapida e sa consumam alimente antibalonare. Deci, exista alimente care atrag dupa sine crearea gazului in intestine, precum si alimente care produc mai putin gaz sau chiar deloc. Imposibil sa nu cunoasteti alimentele care produc mult gaz, ca de exemplu, fasolea uscata, varza, conopida, brocolli, varza de Bruxelles, etc. sau fructe, ca de exemplu, mere, pere, piersici, etc. Totusi, aceasta lista este generalista si trebuie sa tineti minte ca fiecare persoana are propria sa sensibilitate la alimente, iar modul cum reactioneaza organismul difera de la persoana la persoana. Daca constatati ca un aliment are tendinta de a atrage dupa sine balonarea, ar fi bine sa il eliminati din alimentatie, altfel doar ingreunati digestia alimentelor si acumulati gaz in tubul digestiv inutil.

Treptat, veti constata ce va face bine si ce nu, astfel incat veti reusi la un moment dat sa alegeti corect fructele, legumele si alimentele astfel incat sa evitati balonarea.

La originea balonarii stau si unele materii grase sunt la originea balonarii. Va intrebati care puteti evita aceasta situatie? Nimic mai simplu, folositi mai ales uleiurile vegetale si minimalizati consumul grasimilor.

Balonarea poate sa apara si de la cantitatea de aer inghitita in exces. Daca doriti sa scapati de senzatia neplacuta de balonare, aveti grija sa adoptati un stil de viata sanatos si echilibrat, ce contine obiceiuri simple, dar necesare. Astfel,

·         renuntati la fumat, nici nu va face bine, plus ca atunci cand fumati inghititi si foarte mult aer;

·         renuntati la mestecatul gumei zi de zi;

·         renuntati la mancatul multor bomboane;

·         nu mai consumati bauturi carbogazoase/carbogazificate;

·         la bauturi plate, folositi paiul;

·         luati masa la ore fixe/regulate;

·         evitati mancarurile prea condimentate, alimentele prea grase;

·         evitati felurile de mancare copioase;

·         faceti miscare si practicati sport;

·         evitati bauturile alcoolice, unele produse lactate si alimente precum varza care fermenteaza in stomac;

·         consumati fructe si cruditati in mod rational – nu exagerati in consum;

·         axati-va pe alimente bogate in proteine, deoarece veti diminua eficient aparitia balonarilor.

Uneori, balonarea semnaleaza o intoleranta.

Mare atentie mai ales la consumul de produse lactate si ganditi-va daca balonarea apare dupa consumul acestora. Retineti faptul ca intoleranta la lactoza o puteti depista prin balonare si gaz, retineti faptul ca secretia excesiva de gaz indica o problema a organismului dvs., semnaleaza o problema de digestie legata de o anumita categorie de alimente.

De asemenea, carnea apare frecvent in alimentatia fiecaruia dintre noi. Alegeti bine carnea pentru consum. In primul rand, carnea trebuie sa fie proaspata si mizati mai ales pe carnea alba. Evitati, pe cat este posibil, consumul de mezeluri. Nu in ultimul rand, recomandam sa limitati consumul de peste afumat, ca de exemplu, macroul. Mai bine ati consuma peste gatit la gratar.

Am vorbim despre alimente, legume, fructe, carne, produse lactate. E timpul sa ne referim si la lichide si la comportamentul la masa. Asadar, la masa, evitati sa beti multa apa, deaorece acest lucru va accelera motricitatea intestinala si va poate provoca o senzatie de balonare. De asemenea, evitati sa vorbiti in timp ce mancati si, nu in ultimul rand, recomandam sa nu consumati mancarea nici prea rece, nici prea calda.

De folos va poate fi consumul de lapte de soia si consumul de apa argiloasa, de cate 2 ori pe zi (inainte de masa de dimineata si inainte de cina). Intr-un pahar adaugati 2 lingurite de argila alba, diluata in apa minerala. Acoperiti si lasati putin sa se sedimenteze. Nu consumati depunerea de argila, ci apa de deasupra. Datorita actiunii sale digestive si antiacide, argila si apa argiloasa va absorbi gazul, toxinele digestive in exces si va regulariza tranzitul intestinal.