Vineri, 17 Decembrie 2010 15:07

Baisoara

 

Comuna Baisoara este situata in partea de sud-vest a judetului Cluj, teritoriul administrativ al acesteia desfasurandu-se in totalitate in zona montana a Muntilor Baisorii, care se constituie ca si o componenta a Masivului Muntele Mare (Carpatii Occidentali), la aproximativ 60 km de Cluj-Napoca. In statiune se ajunge pe DJ 107 M Cluj-Baisoara. Din statiune sunt drumuri nemodernizate spre valea Vadului, Varful Muntele Mare si spre paraul Crintului.

 

Amplasata intr-o zona deosebit de frumoasa, Baisoara are panorama spre Campia Transilvaniei, Cheile Turzii si in conditii de vizibilitate buna se pot admira si muntii Maramuresului, Tibles, Rodnei, Calimani si Fagaras iar uneori si Carpatii Padurosi, Gutaiul, Suhardul, Gurghiul, Muntii Harghita, Ciucasul. De pe Varful Muntelui Mare (1.826 m, al treilea ca inaltime din Apuseni) se pot vedea Sureanul, Parangul si Retezatul, iar in conditii exceptionale, chiar Tatra Inalta.


Ca posibilitati de cazare in statiunea Baisoara puteti gasi cateva hoteluri si pensiuni, statiunea fiind in continua dezvoltare. Daca va doriti sa exploatati zona si sa faceti drumetii zona Belis-Fantanele este una deosebit de frumoasa.


Afluxul turistic este mare, in special iarna si la sfarsit de saptamana. Se pot practica diverse sporturi si jocuri, atractia principala ramane insa sporturile montane, pentru practicarea carora exista in zona vaste posibilitati, in special pentru drumetie (trasee turistice marcate), schi alpin, schi de tura, snowboarding, ciclism montan (drumuri forestiere si trasee de drumetie), parapanta, in mai mica masura schi fond, alpinism si speologie.

 

La Baisoara exista doua partii de schi, Partia Mare si Partia Slalom. Partia Baisoara este folosita regulat si intensiv, are o lungime de 1.200 m iar diferenta de nivel este de 270 m. Este o partie cu grad mediu de dificultate, dotata cu teleschi si nocturna (pe partea superioara). Pretul unei urcari cu teleschiul la Partia Baisoara era de 4 lei in ianuarie 2010. Este una dintre partiile preferate de clujeni, datorita apropierii de municipiul Cluj-Napoca. Partia Slalom are o lungime de 300 metri, cu dificultate mare fiind recomandata pentru avansati si este dotata cu teleschi. Datorita altitudinilor mari, la Baisoara stratul de zapada se mentine timp indelungat, fiind astfel posibila practicarea sporturilor de iarna timp de aproximativ 4 luni pe an, din decembrie pana in martie-aprilie.

 

 

 

La aproximativ 2 km de Baisoara la Buscat Resort sunt 3 partii de ski ce insumeaza 3 km, una fiind pentru incepatori si doua pentru avansati. Varful Buscat are o inaltime de 1.676 m, si este situat la 54 de km de Cluj Napoca si aproximativ 100 km de Alba Iulia, Targu Mures si Zalau. Partiile au o diferenta de nivel de 275 m si sunt deservite de o moderna instalatie de transport pe cablu de tip telescaun care este prima din muntii Apuseni, cu o capacitate de 1.500 de persoane/ora. Telescaunul se poate lua chiar de la baza partiilor, asadar economisiti timp si energie pe care le puteti dedica sportului. Durata de urcare este de 5 minute, timp in care puteti admira frumusetea zonei Buscat. Resortul beneficiaza si de o parcare de 200 de locuri. Mai multe informatii despre resort, activitati si preturi puteti afla pe http://www.buscat.ro/winter/.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.baisoara.ro/

http://www.buscat.ro/winter/

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: