Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Aspartamul un inducitor amar

Joi, 31 Iulie 2014 01:10

Aspartamul - un inducitor amar

Aspartamul un inducitor amarDin anii 1990 incoace, putem consuma si noi, in sfarsit, produse „occidentale”: bauturi racoritaore, inghetate, sosuri, dulciuri de tot felul, cu gust delicios si care, culmea, nici nu contin calorii, produse ce nu ingrasa.

Am fost surprinsi sa aflam ca aceste produse alimentare se afla in stare de declin in topul preferintelor occidentalilor. „Saracii” continua sa le consume, pentru ca sunt mai ieftine. In schimb, „bogatii” elimina pe cat posibil „chimicalele” din alimentatie, orientandu-se tot mai mult catre produse naturiste.

Desigur, „acolo” functioneaza Food and Drug Administration (FDA), una dintre cele mai temute, de catre producatori, „politii” din domeniul industriei alimentare, tocmai pentru ca rolul ei este de a proteja consumatorul, verificand riguros orice produs alimentar sau farmaceutic existent pe piata.

Si daca FDA slabeste, din diverse motive, pe baza unor rapoarte, nu tocmai complete, ale companiei The Searle Pharmaceutical apartinand trustului Nutrasweet.

Doctorul Lendon Smith a lansat pe internet un articol („Lacomie versus sanatate”) in care ridica mari semne de intrebare referitoare la efectele consumului de aspartam asupra sanatatii populatiei, aruncand „manusa” catre FDA pentru reanalizarea acestui produs.

Aspartamul, un produs de 200 de ori mai dulce decat zaharul si care nu contine nicio calorie, este un ester metilic al dipeptidului L-aspartil – L-fenilalanina. El se descompune in fenilalanina 50%, care poate fie neurotoxica si, la unele persoane sensibile, poate produce crize epileptice; acid aspartic 40%, care poate produce tulburari ale creierului aflat in dezvoltare; metanol 10% care, daca se transforma prin oxidare in formadihida, este foarte toxic.

ACSN relateaza ca 85% dintre toate sesizarile inregistrate la FDA se refera la reactiile adverse ale aspartamului: neurologice, dermatologice, cardiace, respiratorii, scaderea glicemiei, sindrom Alzheimer cronic mai frecvent, intoxicatie cu formaldehida.

Au fost raportate, pana in prezent, putine decese ci cel putin 70 de simptome diferite ca rezultat al consumului de aspartam. Dintre acestea, semnalam ca deosebit de grave:

·         blocarea formarii serotoninei in creier care poate produce tulburari comportamentale, cum ar fi violenta, apetenta pentru sinucideri;

·         dureri de cap, insomnie, depresie, ostilitate, anxietate;

·         tulburari ale functiei tiroide;

·         inhibitia formarii neurotransmitatorilor;

·         scaderea auzului, a vazului;

·         pierderi de memorie sau tulburari in vorbire;

·         crampe musculare, oboseala, aritmie;

·         cresterea exagerata a poftei de mancare (provocata de cresterea glicemiei), etc.

Totuşi, aceste reactii, apar numai atunci cand consumul de aspartam este asociat cu o stare de stres accentuat. Chiar daca FDA a aprobat aspartamul ca aditiv alimentar, specialistii  ACSN considera ca acest produs trebuie reconsiderat si supus la noi teste.

Anca Rosu