Interferente.ro

Miercuri, 02 Iulie 2014 01:00

 Artistul Charles Spencer Chaplin

Artistul Charles Spencer ChaplinCaz unic in istoria cinematografului, Chaplin (1889-1977) este recunoscut unanim un geniu al artei a saptea. Elie Faure il compara cu Shakespeare, James Agee il scoate “la fel de divers si misterios ca Hamlet”, iar Jean Epstein il proclama “prima mare figura internationala a ecranului”. Marele cadou facut de el filmului este personajul Charlot care, dupa Andre Bazin, “este pentru sutele de milioane de oameni de pe planeta un erou asa cum au fost pentru alte civilizatii Ulisse sau Roland”.

Nascut in focul urmaririlor si jovialelor razbunari din primele comedii turnate de Chaplin la firma “Keystore” in 1914, vagabondul cu inima de aur va deveni protagonistul a zeci de scurt si lung metraje in care strabate epopeea tragicomica a inadaptarii individului onest la constangerile de tot felul ale timpurilor moderne. Ipostazele pagubosului personaj poarta pecetea biografiei autorului care incerca mereu in copilarie si adolescenta sa scape de spectrul foamei practicand diverse meserii.

Charlot este pe rand marinar (Charlot marinar - 1915), vanzator (Charlot sef de raion - 1916), pompier (Charlot pompier - 1916), cautator de aur (Goana dupa aur - 1925), muncitor (Timpuri noi - 1935), barbier (Dictatorul - 1949), artist de varieté (Luminile rampei - 1952), dar mai ales somer, ca in Luminile orasului - 1930, si in multe alte pelicule. Alungat mereu la marginea societatii, eroul lupta pentru demnitate in felul lui inimitabil, ajutandu-i pe cei mai napastuiti decat el, deconcertandu-si adversarii cu arma taioasa a rasului. Triumful sau asupra falsei moralitati burgheze este dobandit prin surprinzatoarele gesturi de generozitate ale clovnului-vagabond, dar si prin ripostele sirete ale mimului care isi invinge inamicii in fabuloase balete comice.

Prin creatia lui Chaplin, filmul mut a ajuns la performante de expresivitate. Iata de ce regizorul a protestat vehement impotriva instaurarii sonorului care, dupa parerea sa, “distruge arta cea mai veche a omenirii, arta pantomimei”. Energica reactie antinaturalista impulsioneaza intreaga opera a lui Chaplin, opera cu admirabil limbaj metaforic. Inaltele sensuri ale imaginii din filmele sale il transforma pe omuletul Charlot in OMUL, cu majuscule.