Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Arhitectura origine si evolutie

Miercuri, 18 Mai 2016 21:42

Arhitectura - origine si evolutie

Arhitectura este arta de a construi. Indata ce omul simte nevoie de a se sustrage intemperiilor si a se apara impotriva animalelor salbatice, cauta sa-si ridice un adapost. Originea arhitecturii este asadar aproape atat de veche ca si lumea. Sf. Scriptura spune ca, dupa uciderea fratelui sau Albel, Cain a ridicat un oras. Tot ea pomeneste de Niniva si Babilon, intemeiate de Nemrod vanatorul, stranepotul lui Noe. Multa vreme s-a scurs intre zidirea orasului construit de nelegiuitul blestemat de Dumnezeu si aceste faustuoase capitale. Arhitectura a facut in acest rastimp imense progrese. Egiptenii au desavarsit-o, insa grecii au progresat si au unificat regulile acestei arte, formand o metoda si lasand frumoase modele posterioritatii.


Toscanii, romanii, apoi francezii si italienii au avut arhitecti si au construit marete monumente. Fiecare popor, potrivit gustului sau geniului sau, au adaugat ceva la ceea ce au facut inaintasii sai sau, dimpotriva, au suprimat. Din aceasta cauza s-au creat mai multe feluri de arhitecturi, care se deosebesc prin proportiile si diferitele ornamente ale coloanelor care sustin sau impodobesc marile cladiri.

Grecii au numarat trei ordine de arhitectura: doric, ionic si coriantic.

Ordinul doric are ca principal caractestistica soliditatea. El se intrebuinteaza intr-un mare numar de cladiri publice, unde delicatetea ornamentelor n-ar fi la locul lor.

Ordinul corintic a fost inventat de Callimach. Se spune ca artistul acesta, trecand pe langa un mormant, a observant un cosulet asezat din intamplare intre brazde de talpa ursului si a fost impresionat de frumosul efect ce facea in jurul cosuletului frunzele elegante ale plantei. El s-a hotarat sa de aici inainte sa intrebuinteze ornamental ce ii indica imprejurarea si doua randuri de frunze de talpa ursului la capitel.

Ordinul ionic tine mijlocul intre stilul simplu al ordinului doric si stilul elegant al ordinului corintic. Templul Dianei de la Efes, care e socotit ca unul din cele sapte minuni ale lumii, a foat construit in stil ionic.

In afara de aceste trei ordine, se mai distinge cel toscan si cel compozit. Ordinul toscan este dintre toate, cel mai simplu, cel mai lipsit de ornamente. Compozitul, dimpotriva, este si mai impodobit decat corintic si este mai putin pretuit de maestrii artei decat frumoasa arhitectura a grecilor.

Ordinul gotic, cu vechile catedrale catolice, care sunt socotite ca cele mai frumoase modele ale stilului, sunt de creatie mai noua si se departeaza de proportiile si ornamentele antice. Acest gen de arhitectura intruneste simplicitatea sublime cu indrazneala incomparabila. Ogiva, care pare ca se inalta spre cer cu rugaciunile credinciosilor, este semnul sau distinctiv.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: