Interferente.ro Descopera Istorie Arcul de Triumf Bucuresti

Luni, 07 Iulie 2014 01:23

Arcul de Triumf Bucuresti

arcul de triumf bucurestiA fost cantat, orasul acesta, ca un zeu. Intr-o iluminare a sufeltelor noastre, indragostite de el, locul de unde soarele rasare pentru toti romanii si-a fauri simbolurile cuceritoare de inimi si cu temeritatea elanurilor eroice prin care s-au implinit toate infaptuirile de pret ale istoriei noastre s-au ridicat aici, triumfatoare, la capatul atator jertfel, coloanele dragostei noastre de tara. Dintre aceste simboluri se inalta maiestuos, ca o emblema a Bucurestilor si ca o carte de istorie scrisa in piatra, Arcul de Triumf.

Copiii intind mana spre el si intreaba ce e. Iar turistii care ne viziteaza, la semnalul ghidului il supun spre prin ferestrele largi ale autocarelor unor salve de priviri curioase si dornice sa afle, sa inteleaga. Si ghidul le poate spune: Arcul de Triumf ridicat aici, in Capitala Romaniei, face parte din suita de monumente dedicate victoriilor armatei noastre in primul razboi mondial si fauririi Marii Uniri din 1 Decembrie 1918.

Construit initial, in 1922, din lemn acoperit cu stucatura, a fost refacut integral in anii 1935-1936, dupa proiectul unuia dintre marii nostri arhitecti, Petre Antonescu. Cu o structura de beton armat si placat cu piatra adusa din cele mai cunoscute cariere ale tarii, de la Campulung Muscel, de exemplu, inalt de 27 de metri, e conceput dupa modelul clasic, avand o singura deschidere, iar decorul sculptural apartine unor artisti celebri, intre care Ion Jalea si Constantin Baraschi. Textul inscriptiilor sapate in piatra a fost facut de Nicolae Iorga.

Iar ghidul poate adauga ca in anul 1945, la prima sarbatorire a zile de 23 August, pe sub Arcul de Triumf au trecut, acoperite de glorie, unitatile romane care participasera la razboiul antihitlerist. Cu incepere de la ora 10,30 a acelei zile, dupa defilarea elevilor din scolile de ofiteri, a artileriei, a tancurilor, geniului si artileriei antiaeriene, a inceput trecerea trupelor combatante: unitatile din regimentele de infanterie, de artilerie grea si usoara, vanatorii de munte, cavaleria, tranchistii, garda calare, toti cei care luptasera, cu arma in maini, pana in ziua Victoriei.