Interferente.ro Turism Statiuni balneare Apele minerale si statiunile noastre balneare

Marţi, 04 August 2015 04:58

Apele minerale si statiunile noastre balneare

Romania este foarte bogata in izvoare de ape minerale. Cunoasterea si utilizarea lor empirica dateaza demult, insa exploatarea lor sistematica e recenta. Tara noastra e bogata in surse minerale, iar izvoarele noastre sunt aproape toate reci. Surse termale se cunosc numai in doua localitati: cloro-sodice-sulfhidrice din valea Siriu, proprietate privata in judetul Buzau neexploatabila din cauza din cauza lipsei totale de cai de comunicatie si sursele din Bivolari in judetul Ramnicu-Valcea.

Apele minerale si statiunile noastre balneare

Apele din platoul Bivolari sunt cloro-sodice-sulfuroase iodurate si cloro-sodice-feruginoase. Din pacate, tot ce s-a intreprins odata, acum a cam sistat si totul se degradeaza. Ramane doar sa admiram platoul Bivolari, situat intre munti, pe maul Oltului, langa manastirea Cozia.

Sursele atermale se gasesc in tara noastra in tot sirul Carpatilor, in regiunea colinelor si chiar in regiunea sesului. Avem apoi, in apropierea Dunarii in Braila si Ialomita si in Dobrogea, o serie de lacuri a caror apa si namol, bogat mineralizate, sunt suceptibile de numeroase aplicatii terapeutice. Vom mentiona numai acele surse si lacuri care, cunoscute din punct de vedere chimic si medical, sunt inzestrate cu instalatii balneare sau se afla puse in comert, ca ape minerale de baut. In aceasta categorie trebuie considerate urmatoarele statiuni balneare si ape minerale:

· Govora, Calimanesti - Caciulata in judetul Valcea;

· Pucioasa si Vulcana in judetul Dambovita;

· Campina si Slanic in judetul Prahova;

· Boboci, Sarata si Meledic in judetul Buzau;

· Lacul Sarat in judetul Braila;

· Slanic in judetul Bacau;

· Breaza in judetul Iasi;

· Saru Dorna in judetul Suceava;

· Techirghiol in judetul Constanta;

· Tusnad in judetul Harghita;

· etc.