Interferente.ro Descopera Anatomie Aparatul digestiv la om

Duminică, 20 Septembrie 2015 14:06

Aparatul digestiv la om

Aparatul digestiv la omCorpul nostru are nevoie de hrana sau de alimente, ca sa-si intretina viata si sa creasca. Alimentele insa, asa cum si le pregateste omul, nu pot trece prin sange si nu-i pot hrani corpul, decat dupa ce anumite organe le-au topit si le-au transformat. Iata cum se transforma alimentele, pana ce patrund in sange.

Cu mana sunt apucate si duse la gura. In gura sunt taiate cu dintii si mestecate cu maselele. In timpul mestecarii, alimentele sunt patrunse si inmuiate de saliva. Aceasta e un suc, ce izvoraste din niste ghinduri sau glande, infipte in peretii gurii. Saliva nu numai ca inmoaie alimentele, dar pe unele, cum e painea, le preface intr-un fel de zahar. De aceea, painea mestecata mai mult se simte mai dulce.

Mancarea mestecata e adunata de limba si impinsa in fundul gurii. Aici e inghitita, adica trece prin inghititoare intr-un tub carnos, numit esofag. Esofagul se coboara prin piept si da in stomac. Acesta seamana cu un cimpoi, asezat de-a curmezisul in pantece. In peretii lui musculosi sunt infipte o multime de ghinduri, din care izvoraste un suc acrisor, numit suc gastric (stomacal). Aici, alimentele sunt framantate mai mult timp si, din cauza sucului gastric, sunt topite si prefacute intr-un fel de lichide.

Dupa 2-3 ceasuri, alimentele trec in intestine. Acestea sunt alcatuite dintr-o parte mai stramta si mai lunga, numita intestinul subtire si o alta mai groasa si mai scurta, numita intestinul gros. In intestinul subtire se desavarseste si se inspraveste prefacerea alimentelor. Aici se alege partea care e folositoare trupului nostru si se preface intr-un lichid albicios, care razbeste prin peretii intestinelor si ajunge in sange. Ceea ce nu s-a putut preface si absorbi, trece in intestinul gros si e dat afara.

Prefacerea alimentelor, in materii care se pot absorbi, se numeste mistuire sau digestie. Gura, esofagul, stomacul, intestinele si ghindurile, care ajuta cu sucurile lor mistuirea, alcatuiesc aparatul digestiv.


Newer news items:
Older news items: