Miercuri, 08 Iunie 2011 13:34

Albac

 

Albac este o comuna aparent izolata de lume, aflata in inima Muntilor Apuseni, in judetul Alba, Transilvania, Romania. Are in componenta sa 16 sate, cu 2.220 de locuitori si se intinde pe o suprafata de 5.389 ha. Satul resedinta de comuna Albac, este situat in Muntii Apuseni, pe Valea Ariesului Mare, pe drumul national DN75, la 95 km de Alba Iulia, 100 km de Turda, 57 km de orasul Dr. Petru Groza si aproximativ 20 km de Campeni, intr-un peisaj fermecator printre paduri de brazi si molid.

 

In comuna Albac se poate ajunge usor pe sosea (cat si pe cale ferata din orice colt al tarii pana la Alba Iulia, Deva, Oradea sau Cluj de unde circula regulat autobuze si microbuze) avand ca reper orasul Campeni.

 

Comuna este intinsa pe Valea Ariesului si de-a lungul mai multor paraie de munte, ca majoritatea satelor motesti. Principalele ocupatii ale localnicilor sunt turismul rural, prelucrarea lemnului, cresterea animalelor, exploatarea marmurei (in satul Barasti). Oameni zdraveni, hotarati, motii din Albac au o recunoscuta faima de luptatori pentru dreptate si libertate. In catunul Arada al comunei s-a nascut in 1730 Vasile Nicola-Ursu (cunoscut in istorie ca Horea), iobag roman, conducatorul principal al rascoalei taranesti din anul 1784.

 

Statiunea Albac a fost atestata documentar pentru prima oara in 1733, sub numele de Raul Mare si este locul ideal pentru a petrece o vacanta in mijlocul naturii, la poalele muntilor, intr-un sat care a pastrat intacte obiceiurile motilor.


Aici salbaticia si puritatea locurilor au ramas nealterate, linistea si odihna sunt pretutindeni, iar bucuria de a privi codri pururea verzi si a asculta susurul apei nu iti da pace.

Intreaga zona, cu o
traditie folclorica arhaica, este recomandata pentru excursii, vacante dar si pentru tratamentul surmenajului fizic si intelectual.

 

Aici intalnim un climat subalpin cu veri mai racoroase (temperatura medie vara este de 22-25º C iar iarna de -8º C - -5º C ).

 

Factori naturali de tratament

·        padurile de brad si molid din jur asigura un aer puternic ozonat si un bioclimat tonic stimulator;

·        aer curat fara praf si alergeni;

·        atmosfera cu un bogat continut de ioni negativi.


Sporturi practicate in zona

Schi alpin / Snowboard - se poate practica in comuna Arieseni, situata la 30 de km distanta de "Perla Ariesului".

Caiac Canoe - se poate practica pe Raul Aries, echipamentul necesar practicarii acestui sport putand fi inchiriat de la pensiunile din zona.

 

Obiective turistice

·        Rezervatia naturala Cheile Albacului (35 ha).

·        Huda lui Papara, cel mai mare conglomerat carstic din Europa, o pestera strabatuta de un parau, cu mai multe posibilitati de acces: fie prin escalada, fie cu barca, pe firul apei, fie pe scari. Se desfasoara de-a lungul a 2.000 m pe langa un parau subteran, cu lacuri si cascade, sali spatioase si sectoare inguste.

·        Valea Ariesului (din Albac, Ariesul face o intoarcere de 90 de grade spre vest. Soseaua urca lin, in serpentine lungi, printre stanca si flori; un versant de munte e abrupt, cu grohotisuri si guri de pesteri, celalalt e molcom, inflorit, imbietor. Apoi totul devine de o salbaticie rara care culmineaza in dreptul vaii Sterpe. Intr-o parte stancile acoperite de muschi si ferigi, in cealalta parte colti uriasi, vineti, goi, de o goliciune seaca, cruda. Apele raului se strang in ghioluri adanci, limpezi si reci. Peste tot piatra, cuvant de ordine fara drept de apel: piatra muntelui, piatra pe drum, piatra in albia Ariesului.

·        Bustul lui Horea (supranumele Horia, cu care a intrat in istorie, deriva verbul "a hori", adica a canta din fluier, talent pentru care motul din Albac era renumit) dezvelit in 1967, opera a sculptorului Romulus Ladea. Bustul este inscris pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Alba, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004.

·        Este locul cel mai indicat pentru cei care vor sa pornesca pe urmele motilor care au facut istorie (Avram Iancu, Horia, Closca sau Crisan)

·        Manastirea Sfantul Ilie din Albac (manastire de calugarite-monahii).

·        Biserica din lemn facuta de Horea la Albac, mutata in localitatea Baile Olanesti.

 

 

Cazare

http://www.perlaariesului.ro/

http://www.roturism.com/cazare/alba/albac.html

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: