Interferente.ro Cultura Religie Agheasma mare si sarbatoarea de Boboteaza la romani

Luni, 07 Ianuarie 2013 00:25

Agheasma mare si sarbatoarea de Boboteaza la romani

 

Boboteaza (botezul) este prima Taina Sfanta. Are loc sfintirea „Apei celei Mari“, numita in popor Agheasma Mare si considerata miraculoasa de catre crestinii ortodocsi. Din aceasta se va bea doar in zilele de post negru si atunci cand binecuvanteaza duhovnicul.

 

Agheasma Mare

In toate bisericile, incepand din Ajunul Bobotezei, preotii pregatesc agheasma cu care se sfintesc casele, animalele si, in general, toate lucrurile folositoare. Se crede ca agheasma adusa de la biserica la Boboteaza are puterea de a vindeca bolile, aduce iubire, belsug, noroc si spor in casele oamenilor. Mai mult de atat, se crede ca sunt suficiente cateva picaturi de agheasma pentru a vindeca deochiul la copii, crizele de nervi, patima alcoolului, sterilitatea si multe ale probleme.

Agheasma Mare trebuie sa fie bauta timp de opt zile de la sfintire, in fiecare dimineata, pe nemancate (6-14 ianuarie). In restul anului, agheasma mare poate fi bauta in timpul posturilor, la marile sarbatori sau la recomandarea duhovnicului. Agheasma Mare poate fi administrata bolnavilor tot timpul anului. De asemenea, agheasma mare poate fi folosita ca factor purificator pentru stropitul locuintei, al gospodariilor sau al animalelor.

Apa sfintita de Boboteaza (agheasma mare) este pastrata tot anul intr-un vas langa icoana si are calitatea de a nu se altera in timp, chiar daca vasul nu este acoperit. Daca totusi agheasma mare pastrata de la Boboteaza devine vascoasa sau capata gust neplacut, se crede ca o persoana din casa respectiva a comis un mare pacat sau ca asupra casei a fost aruncat un mare blestem, pe care numai preotul il va putea desface.

 

Sarbatoarea de Boboteaza la romani

Boboteaza sau Botezul Domnului este una dintre cele 12 sarbatori crestine importante, sarbatoare care are loc intotdeauna pe 6 ianuarie. Romanii sarbatoresc Boboteaza. Intrucat, in aceasta zi, Iisus s-a prezentat pentru prima data in lume, sarbatoarea se mai numeste Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului, Descoperirea Cuvantului Intrupat.

Evenimentul Botezului este descris de toti evanghelistii.

Matei relateaza ca Iisus a venit din Galileea la raul Iordan unde era Ioan Botezatorul, cerand sa fie si el botezat. Ioan i-a zis: “Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine?” (Matei 3, 14). Vazandu-l, a spus: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii”. Si, iesind Iisus din apa Iordanului, cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu s-a varsat pogorandu-se ca un porumbel si venind peste El. Si un glas din ceruri s-a auzit zicand: “Acesta este Fiul Meu cel iubit intru care am binevoit”.

 

Boboteaza, care incheie ciclul sarbatorilor de iarna, reprezinta Botezul Domnului - scufundarea de trei ori in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul.

Scufundarea in apa Iordanului prevesteste moartea si Invierea lui Iisus Hristos. Prin botez este omorat si ingropat omul vechi, pentru a invia ca om nou, indumnezeit. De aceea, in icoana clasica a Botezului Domnului, malurile Iordanului sunt inaltate, ele cuprinzandu-L pe Iisus ca un mormant.

Din acelasi motiv, botezul copiilor se face prin trei afundari in apa, semnificand cele trei zile petrecute in mormant de catre Mantuitor.

 

Obiceiurile legate de aceasta zi s-au pastrat vii de-a lungul timpului. Vezi cateva dintre aceste traditii, obiceiuri, superstitii de Boboteaza ...

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: