Interferente.ro Sanatate Naturiste Castane comestibile

Joi, 21 Octombrie 2010 21:27

Castane comestibile

 

Informatii generale

Culegerea castanelor comestibile se face de la sfarsitul lui septembrie pana la inceputul lui noiembrie.

Castanele comestibile sunt acoperite de o carapace cu tepi de culoare verde care se desface la coacere. Aceasta contine de regula cate 3 fructe, una dintre ele avand o forma neregu­lata si intrucat aceasta nu se coace complet, trebuie indepartata. Celelalte 2 fructe au forma aproape sferica si sunt acoperite de coaja semidura, de culoare cafenie. Fructele de castan comestibil contin in cantitati mari amidon si ulei, componente ce le atribuie o valoare nutritiva importanta.

 

Castanele comestibile (Castanea sativa) au proprietati terapeutice remarcabile.

Castanele contin apa (52 %), amidon (27-39%), mono- si dizaharide (12-14 %), proteine (3-5 %), grasimi (4-5 %), saruri minerale 1,03 % (foarte mult potasiu - 50 % din cenusa), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, PP, etc.

Avand o compozitie asemanatoare cu a graului, castanele sunt printre cele mai energetice fructe. Au 373 kcal la 100 g fruct, 52 g apa, 4 g proteine, 2,6 g lipide, 40 g glucide (amidon), calciu, magneziu, fosfor, cupru, vitaminele B si C. Din acest motiv, castanele sunt foarte potrivite in alimentatia batranilor, a copiilor, a convalescentilor, a bolnavilor de boli grave.

 

 

Proprietatile fructelor de castan

 

Ajuta digestia

Castanele sunt o buna sursa de fibre, asa ca persoanele care au probleme cu digestia sau care doresc sa isi fortifice musculatura si organismul nu ar trebui sa le ocoleasca. In bolile digestive sunt indicate semintele, iar in functie de toleranta individuala se mai poate folosi si infuzia din frunze pentru efectul astringent si bactericid.


Energizeaza

Castanele fierte sunt alimente energizante, datorita continutului bogat de vitamine si minerale. Le puteti consuma sub forma de piure, amestecat cu branza de vaci sau, daca le preferati indulcite, puteti folosi mierea. Contin tiamina, vitamina care completeaza rezervele de energie, dar si vitaminele B6 si E.


Folosite extern, ajuta la vindecarea cosurilor

Chiar daca au un gust foarte bun, castanele se folosesc si extern. Daca suferiti de acnee, amestecati miezul castanelor cu miere si aplicati pe fata masca revigoranta. Aceasta are efect antiinflamator si regleaza sebumul.

 

Previn bolile de inima

Castanele sunt lipsite de colesterol si de sodiu, fapt pentru care sunt o alegere foarte buna pentru cardiaci. Mai mult, aceastea sunt bogate in acid linoleic, substanta care reduce colesterolul si previne bolile de inima.


Trateaza tusea

Odata cu toamna si afectiunile respiratorii ne ataca. O portie de castane poate fi un aliat ideal impotriva problemelor respiratorii, cum ar fi tusea convulsiva.

 

Sunt un remediu pentru varice

Substantele pe care le gasim in castane repara gaurile microscopice din vasele de sange si din cele capilare si imbunatatesc elasticitatea acestora. Tinctura de castane este benefica in cazul varicelor.

 

Scoarta de castan ne scapa de febra

Nu doar fructele castanului sunt benefice organismului. Frunzele castanului comestibil dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si de aceea sunt folosite pentru tratarea bronsitelor, sub forma de infuzie. La fel de folositoare este si scoarta de castan, care are proprietatea de a scadea febra.

 

Castanul salbatic vindeca ranile

Castanul salbatic poate fi folosit doar sub forma de produse fitofarmaceutice. Acestea sunt din ce in ce mai cautate pentru efectele lor terapeutice in adenom de prostata, afectiuni venoase, boli varicoase, degeraturi, hemoroizi, hernie de disc, luxatii, Parkinson, plagi infectate, reumatism, spondiloza, tromboflebita si varice. Fructele castanului salbatic, mari, de culoare bruna la exterior si alb-galbuie la interior sunt interzise consumului.

 

 

Indicatii terapeutice

Amestecul de piure de castane si branza de vaci, in proportii egale, indulcit cu miere, este o hrana usor digerabila si foarte energizanta.

Frunzele castanului comestibil dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si de aceea sunt folosite pentru tratarea bronsitele (sub forma de infuzie).

Folosita tot ca infuzie, scoarta de castan are proprietatea de a scadea temperatura.

Castanele actioneaza ca tonic muscular, nervos si venos si reduc permeabilitatea capilara. Pentru tratamentul hemoroizilor, varicelor si tromboflebitei, se consuma cate o farfurie de piure de castane indulcit cu miere inainte de micul dejun si inainte de cina. Se face o cura de cateva saptamani.

 

 

Uz intern - mod de folosire

Pentru uzul intern se folosesc fructele proaspete de castan care se consuma crude, coapte, prajite, fierte, sub forma de piure si in diverse combinatii. Piureul de castane este unul dintre putinele produse care, prelucrate termic, pastreaza in mare parte vitaminele fructului proaspat.

Castanele sunt excelente ca aliment, avand proprietati stomahice, bacteriostatice, antianemice si remineralizante.

 

 

Uz intern - indicatii

Castanele comestibile sunt recomandate persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor datorita bogatiei lor de minerale si vitamine (putin degradabile in procesul prepararii), convalescentilor, persoanelor predispuse la varice si la hemoroizi.

 

 

Uz extern - mod de folosire

Pentru utilizari externe sunt foarte eficiente si castanele uscate (uscarea se face la fel ca la castanele salbatice).

In cazul degeraturilor sau durerilor reumatice care se agraveaza la frig, se fierb cinci maini de castane cu trei litri de apa pana cand scad la jumatate. Se filtreaza decoctul rezultat cu care se fac spalaturi cat mai calde posibil pe locurile afectate. Aplicarea dureaza 10-15 minute si se repeta zilnic pana la completa vindecare.

In cosmetica este folosita masca din castane si miere pentru toate tipurile de ten, datorita proprietatilor antiinflamatoare, de reducere a fragilitatii capilarelor, fotoprotectoare pentru radiatii UV. De asemenea, aceasta masca protejeaza acidul hialuronic din piele si normalizeaza secretia glandelor sebacee.

Rezultatele sunt vizibile mai ales in intarzierea procesului general de imbatranire a pielii si in revitalizarea pielii uscate, careia ii reda supletea si catifelarea. Masca se tine pe fata timp de 30 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta.

 

 

Contraindicatii

Castanele comestibile nu sunt recomandate diabeticilor si nici persoanelor obeze, din cauza cantitatii ridicate de zaharuri. De asemenea, ele n-ar trebui combinate cu medicamente anticoagulante (de subtiere a sangelui), fiindca le pot amplifica efectul.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: