Interferente.ro Parinti si copii Educatie 31 august este Ziua Limbii Romane

Sâmbătă, 31 August 2013 08:45

31 august este Ziua Limbii Romane

 

E 31 august si in Romania e zi de sarbatoare - e Ziua Limbii Romane. Acest eveniment este prevazut prin publicata Legea nr. 53/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013. Acest act normativ prevede ca Ziua Limbii Romane poate fi marcata de autoritatile si institutiile publice, inclusiv de reprezentantele diplomatice si institutele culturale ale Romaniei, precum si de alte institutii romanesti din strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific. Legea mai spune ca astazi urmeaza sa fie arborat drapelul Romaniei.

 

In Republica Moldova Ziua Limbii Romane se sarbatoreste incepand cu 31 august 1988. Atunci, grafia chirilica a fost inlocuita cu cea latina, iar denumirea de “moldoveneasca” a fost inlocuita cu limba romana.

 

Se spera ca, in acest fel, oamenii vor ajunge sa constientizeze necesitatea folosirii corecte a limbii romane, in vremurile acestea moderne, cand englezismele au aparut in limbajul curent al romanilor, iar internetul ne invadeaza si numarul tinerilor care folosesc cuvinte prescurtate sau cuvinte in limba engleza creste ingrijorator si simtitor.

 

Sa ne reamintim, limba romana este o limba daco-romana. Limba romana are la baza limba geto-dacilor si limba latina populara.

Primul document scris, compact si unitar, in limba romana este “Scrisoarea lui Neacsu din Campulung” si dateaza din 1521. In Moldova s-a scris cu litere latine pana in 1439, cand, in urma Conciliului de la Florenta, domnitorul Alexandru cel Bun a introdus alfabetul chirilic si limba slava. Aceste informatii apartin lui Dimitrie Cantemir si apar scrise in lucrarea “Descriptio Moldaviae”. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, invatatii Scolii Ardelene, remarcand originea latina a limbii romane, au inceput implementarea alfabetului latin. Totusi, alfabetul chirilic a continuat sa fie folosit pana prin 1860, cand limba romana a inceput sa fie reglementata oficial. In 1862, in Principatele Romane, in scrierea limbii romane a fost reintrodus alfabetul latin de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fiind mentinuta si in prezent in Romania.

Romani din tara sau strainatate, onorati un simbol national: limba romana.

 

Limba este coloana vertebrala a natiunii. - Mihai Eminescu

 

A vorbi despre limba in care gandesti, a gandi-gandire nu se poate face decat numai intr-o limba – in cazul nostru a vorbi despre limba romana este ca o duminica. Frumusetea lucrurilor concrete nu poate fi decat exprimata in limba romana. … Ce patrie minunata este aceasta limba! Ce nuanta aparte, imi dau seama ca ea o are! Aceasta observatie, aceasta relevatie am avut-o abia atunci cand am invatat o alta limba. … Limba romana este patria mea. - Nichita Stanescu

 

Limba noastra-i o comoara
In adancuri infundata
Un sirag de piatra rara
Pe mosie revarsata.
- Alexei Mateevici

Citeste mai departe poezia "Limba noastra" ...


Related news items:
Newer news items:
Older news items: