Interferente.ro Descopera Istorie 25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989

Duminică, 21 Decembrie 2014 10:13

25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989

25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989Timpul se scurge ireversibil, fara intrerupere si totul devine amintire. Va vine sa credeti? Au trecut 25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, in dorinta acerba de indepartare de la putere a conducatorului roman Nicolae Ceausescu si de lupta impotriva comunismului.

Ce am castigat? Libertatea, sansa de a vizita lumea, de a studia in strainatate etc.. Intr-un cuvant, democratia. Traind in prezent, ne macina totusi o intrebare: A meritat sau e doar o speranta?

Mii de oameni pastreaza amintirea acelor clipe si mii de oameni isi plang copiii, parintii, sotii, sotiile, prietenii. Cine a tras in ei? Greu de spus, chiar si astazi. Povestile eroilor sunt cutremuratoare. Totul a fost incert, s-a tras pe fondul unei lipse de profesionalism a celor care au gestionat situatia, astfel ca victimele au fost numeroase. Iata care sunt orasele martir declarate: Alba Iulia, Arad, Brasov, Braila, Bucuresti, Buzau, Caransebes, Cluj Napoca, Constanta, Craova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Resita, Sibiu, Targoviste, Targu Mures, Timisoara.

Revolutia din decembrie 1989 a inceput la Timisoara, ca o manifestare de solidaritate manifestata pentru pastorul Tokes. A fost sau nu a fost spontana aceasta manifestare? Nici acum nu se stie. Cert e ca manifestarile s-au continuat la Bucuresti, luptand pentru libertare, finalizandu-se cu arestarea, judecarea, condamnarea la moarte si executarea conducatorului tarii – Nicolae Ceausescu - la Targoviste, exact in ziua de Craciun.

In principiu, oamenii au iesit in strada pentru a lupta impotriva comunismului. Sotii Ceausescu au fost arestati, insa lucrurile nu s-au calmat. S-a continuat si s-a ajuns la executarea lor. Cea mai dramatica si sangeroasa zi a revolutiei romane a fost 22 decembrie 1989, cand a luat amploare intreaga diversiune. Schimbul de focuri s-a intetit, iar numarul victimelor a crescut vertiginos.

De atunci ideile vin si reformele continua, dar parca stagnam, nereusindu-se crearea unei societati asa cum ne-o dorim sau cea pe care si-au dorit-o cei care au rasturnat regimul ceausist-comunist. Asadar, fiecare decide ce am avut si ce avem ...

Sa pastram un moment de reculegere pentru toti manifestantii cazuti pentru libertate in Revolutia din decembrie 1989, sa aprindem o lumanare pentru eroii martiri ai revolutiei, sa depunem o coroana de flori si sa-i pomenin in slujbe.

O lacrima pentru cei ce au murit pentru o cauza nobila, o lacrima pentru poporul roman, o lacrima pentru sperantele noastre ...

Afla mai multe despre Revolutia romana din 1989 si caderea comunismului.