Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori 1 noiembrie ziua mortilor luminatia

Marţi, 30 Octombrie 2012 15:10

1 Noiembrie - Ziua Mortilor, Luminatia

1 Noiembrie este ziua in care gandurile noastre se indreapta cu piosenie catre cei dragi ai nostri care au trecut in nefiinta. Numita si Ziua Mortilor, Ziua tuturor Sfintilor, Luminatia sau Luminatiile, 1 Noiembrie este celebrata in foarte multe tari crestine din lume.

Semnificatia Zilei mortilor se regaseste in spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice insa traditia a fost preluata in timp si de ortodocsi, luterani, calvini sau unitarieni.

In calendarul Bisericii Romano-Catolice, ziua de 1 Noiembrie este consacrata tuturor sfintilor, iar cea de 2 Noiembrie este consacrata mortilor. Fiind insa o sarbatoare cu inaintepraznuire, ea incepe practic din dupa-amiaza zilei de 1 Noiembrie.

In Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, dupa Sfanta Liturghie dedicata Zilei tuturor sfintilor, oamenii isi petreceau dupa-amiaza in cimitire rugandu-se pentru sufletele raposatilor. Asa se explica originea consacrarii primei zile din Brumar drept zi de pomenire a mortilor.

Ulterior, Biserica Romano-Catolica a introdus in calendarul liturgic, chiar dupa Ziua tuturor Sfintilor, Ziua tuturor mortilor.

De aici isi radacinile obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie in cimitir, de a duce flori si coronite de flori, de a aprinde lumanari si a ne ruga pentru sufletele mortilor. In Biserici, se savarseste vecernia (slujba de seara) in memoria celor trecuti in vesnicie. Pe 2 Noiembrie, preotii catolici au dreptul sa oficieze trei liturghii, una pentru proprii raposati, una pentru sufletele celor care au murit in cele doua razboaie mondiale si una pentru sufletele credinciosilor care au apartinut de parohia respectiva.

Chiar daca in Bisericile protestante, Ziua mortilor nu exista, si credinciosii protestanti, evanghelici, reformati merg in cimitire, duc flori, aprind lumanari si se roaga. Obiceiul a fost preluat si de Biserica Greco-Catolica.

In timp si ortodocsii, care au cel mai puternic si permanent cult al mortilor – au preluat aceasta sarbatoare dedicata sufletelor celor decedati, care devine astfel ecumenica. Ziua Mortilor sau Luminatia se inscrie in randul sarbatorilor din vechiul cult al mortilor. Luminatia este celebrata si de preotii ortodocsi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul  mortilor.

Obiceiuri de 1 Noiembrie - Ziua Mortilor

1 Noiembrie sta sub semnul luminii si cimitirele se transforma in oaze de lumina, datorita miilor de lumanari aprinse in memoria celor trecuti in vesnicie.

Cu cateva zile inainte se merge la cimitir si se curata mormintele iar pe 1 Noiembrie se merge la cimitir cu flori, in special crizanteme, flori specifice toamnei si acestei sarbatori. Mormintele se impodobesc cu flori si coroane de flori. De asemenea, se aprind lumanari si candele pentru sufletele celor decedati. Este un moment de aducere aminte, de piosenie si de respect.

Oamenii dau in acesta zi si de pomana in memoria mortilor. In unele zone din Ardeal se duc la cimitir dulciuri sau alte produse de patiserie si se dau copiilor.

In unele zone, cum este cea din zona muntoasa a Vaii Jiului, unde locuitorii sunt cunoscuti sub numele de momarlani, exista obiceiul impodobirii crucilor mormintelor cu flori si hartii colorate. In comunitatile de momarlani se mai pastreaza si obiceiul de a-si inmormanta neamurile in curtea casei pentru a dovedi ca pamantul le apartine, iar mormantul il inconjoara cu gard.

Potrivit legendelor populare, in noaptea de 1 Noiembrie, portile Taramului de Dincolo se deschid, iar cei decedati vin sa ii viziteze pe cei vii.

Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca pe toti cei dragi care au trecut la cele vesnice!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: